SLUČAJNOST ILI SKRIVANJE

Prije uhićenja Marinac imovinu darovao obitelji

14.11.2009 u 19:59

Bionic
Reading

Darko Marinac, prvookrivljeni u slučaju Podravka, prebacio je sve nekretnine na članove svoje obitelji. Učinio je to u rujnu, čim se u medijima počela rasplamsavati cijela afera, očito posumnjavši da bi mogao završiti iza rešetaka

Moguće je samo nagađati je li se Marinac 'riješio' imovine kako bi spriječio njezinu blokadu i eventualno oduzimanje, računajući možda i s time da slučaj neće biti USKOK-ov, ili je za to postojao neki praktični ili privatni razlog. Trenutak darovanja imovine svakako je znakovit.

No, budući da je riječ o predmetu iz USKOK-ove nadležnosti, njegov postupak po svemu sudeći neće spriječiti oduzimanje te imovine ako mu se dokaže krivnja za kaznena djela za koja ga se tereti.

Dok se protiv Marinca i ostalih pritvorenih menadžera iz Podravke te Milana Horvata iz varaždinske Fima grupe i Srđana Mladinića iz splitskog SMS-a vodi tzv. uskočka istraga zbog financijskih malverzacija 'teških' više od 250 milijuna kuna i u tijeku su ispitivanja svjedoka, zbog sumnje u visinu prouzročene štete radi se i na blokiranju imovine okrivljenika.

No čini se da bi Marinaca, barem nakratko, izdavanje te privremene sudske mjere moglo zaobići jer u ovom trenutku on praktično nema nikakve imovine. A 'do jučer' je to izgledalo drukčije. Čim je u medijima buknula afera Podravka, Marinac je darovnim ugovorima prebacio svoje nekretnine na članove obitelji.

Provjeravajući podatke o vlasništvu kuće na Vrhovcu, na Marinčevoj adresi stanovanja, naišli smo na 'friške' promjene vlasnika. Prema zemljišno-knjižnom izvatku, koji se može vidjeti i putem interneta, do rujna ove godine suvlasnici kuće i dvorišta ukupne površine 458 četvornih metara na spomenutoj adresi bili su Darko Marinac i njegova supruga.

Zemljišno-knjižni odjel zagrebačkog Općinskog suda zaprimio je 24. rujna prijedlog za izmjenu koji se temelji na darovnim ugovorima sklopljenima tri dana ranije. Time je vlasnica nekretnine postala kćer, piše Jutarnji list.

Darovnim ugovorima, datiranima također s 21. rujnom, i vikendica na području Jastrebarskog prešla je u vlasništvo njihove djece.

Marinčev branitelj, odvjetnik Ante Madunić, rekao nam je kako nije riječ ni o kakvom prikrivanju imovine niti sprečavanju blokade.

'Obitelj je jednostavno tada odlučila provesti ranije dogovore o podjeli imovine među djecom. To sigurno neće imati nikakav utjecaj na kazneni postupak niti na donošenje sudskih mjera jer je riječ o predmetu iz USKOK-ove nadležnosti', izjavio je Madunić. Zbog tajnosti uskočke istrage nije želio govoriti o tome je li USKOK zatražio od suda blokadu imovine njegova klijenta.

Iako su Marinčevi postupci vezani za imovinu u najmanju ruku znakoviti, prebacivanje vlasništva po svemu sudeći neće imati presudnu ulogu u kaznenom postupku.

Naime, prema novim antikoruptivnim odredbama Kaznenog zakona za počinjenje kaznenog djela iz nadležnosti USKOK-a, oduzimanje imovine nije ograničeno samo na počinitelja, nego i na članove njegove obitelji. Pretpostavka za oduzimanje je, naravno, pravomoćna osuđujuća presuda, do kada se imovina može blokirati sudskom mjerom.