FLIP-FLOP POLITIKA

Prije godinu bio žestoko protiv, a sad bi predsjednika birao u Saboru

22.10.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je u emisiji Veto na TV Jabuka izjavio da bi trebalo ukinuti predsjednicu. Milanović je odgovarajući na pitanje je li razmišljao o kandidaturi za funkciju predsjednika Republike, Milanović rekao da za to nije zainteresiran. Potom je svoju izjavu dodatno 'zasolio' kazavši da ne vidi više smisao te funkcije i to bi u parlament u idućem sazivu trebao preispitati.

'Hrvatsku vlast bi trebala činiti Vlada RH i Hrvatski sabor, te Ustavni sud, a funkcija predsjednika Republike kao funkcija bez većih ovlasti nema smisla. Govorim općenito, kazao je Milanović. Stav predsjednika Vlade i SDP-a o društvenoj ulozi predsjednika ne čudi s obzirom na animozitet koji vlada između aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njega.

No, zanimljivo je da je prošle godine imao potpuno drugačije mišljenje o funkciji predsjednika Republike. Naime uoči predsjedničkih izbora, u jeku predizborne kampanje, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je najavio da bi ulogu predsjednika Republike trebalo temeljito rekonstruirati i predsjednika države ubuduće birati u Saboru, doslovno najavivši da će se tim problemom pozabaviti kada dođe na vlast. Potom sve veća potpora javnosti korz ankete i konačna pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima priču o izboru predsjednika u Saboru su gurnule u zaborav.  

Zoran Milanović je tada stao u zaštitu tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, kojega je na tu funkciju uostalom i dovela glasačka mašinerija SDP-a.  'Po meni je u redu predsjednika direktno birati, ali mi je čudno da se sada ide sa takvim prijedlozima. Predsjednik nije klasična izvršna dužnost, već osoba u kojoj bi se trebale stjecati i ujedinjavati sve pozitivne nacionalne silnice. Mislim da je ovakav model izbora održiv i dobar. Mi smo sada praktički u Drugoj republici.  Naša Prva republika je trajala 90-tih godina. To je bio polupredsjednički sustav sa mnogim ovlastima koje idu iznad ovlasti predsjedničkog sustava. 2000. godine smo promijenili Ustav i od tada je Vlada ta koja vodi unutarnju i vanjsku politiku, s predsjednikom se surađuje na određenim područjima i možda nije loše da ga se bira direktno. Neki ga biraju u Parlamentu, neki direktno, ali na kraju je sve do osobe. Takve genijalne inicijative bih više cijenio izvan perioda izbora. Ne znam što u ovo vrijeme znači takav prijedlog', rekao je tada Milanović.

Godinu dana je izgleda bilo dovoljno da u predsjedniku SDP-a sazrije drugo mišljenje, kako direktan izbor predsjednik ipak nije najbolje rješenje za Hrvatsku. Predsjednik HDZ-a Karamarko odavno se nije dotaknuo ove teme, ali ne treba biti Nostradamus da bi se predvidjelo da mu se više sviđa ideja o izboru predsjednika u parlamentu - koju je predlagao prije godinu dana.