JAKOVINA OPTUŽUJE

'Prijavljeno tri puta više poplavljenih površina od stvarnih'

02.10.2014 u 11:11

Bionic
Reading

Znamo li hrvatske potrošače i stočare zaštiti od nekontroliranog uvoza sumnjivog smrznutog mesa? Hoće li ruske sankcije uništiti proizvođače mandarina? Kada će stići europska pomoć poplavljenim poljoprivrednicima? Na ta pitanja u jučerašnjoj emisiji HTV-a 'Otvoreno' pokušao je odgovoriti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

'Pomoći ćemo svima koji su stvarno oštećeni poljoprivredni proizvođači. Na tuđoj nesreći ne bi trebalo profitirati. Ja ću inzistirati da stvarni stradalnici dobiju maksimalno', rekao je ministar Jakovina. Ovo nije jedini set mjera, danas je isplaćeno 10 milijuna kuna. Bit će još odšteta, ali samo za one koji su stvarno stradali, a ne onima koji žele profitirati, dodao je.

Naime, prijavljena je površina od preko 20.000 hektara za odštetu, a prve ortosnimke pokazuju štetu na oko 7.800 hektara.

'Vlada kaže da će pomoći poljoprivrednicima za sljedeću sjetvu. To je sada najesen. Kako će seljak obrađivati to zemljište kada još uvijek leži voda. Pa ni na proljeće neće moći raditi zemlju, a i struka kaže da se zemlja opravlja tri godine nakon ovakve nepogode', poručio je predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić.

'Prošlo je 5,5 mjeseci, a poljoprivrednici nisu dobili obeštećenje. Ljudi trebaju novac, ide treća sezona sjetve, a oni nisu dobili novac ni za prvu. Poplave koje su zadesile, prema Ministarstvu poljoprivrede, 7.854 ha je u Gunji, Drenovcima i Vrbanji. Razina očišćenja nije nikakav problem, ali su se desile dvije stvari. Zadržala se voda i još je negdje ima. Druga je ta da se na nekim površinama još izlio i sediment. Na njima imate do metar pijeska na zemlji', rekao je prof. Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Stočarstvo je definitivno ugroženo, kao i ratarstvo. Stoka je doživjela šok, ona ne može imati prinose koji su planirani. Potrebno je tri do pet godina da se vrati na staro kako bi to trebalo, rekao je predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef Toni Raič.

Lucić tvrdi da je poljoprivrednicima šteta 30 milijuna kuna i prozvao je Vladu da, ne da ne čini ništa, nego da ne čini dovoljno. Smatra da nije problem Ministarstvu poljoprivrede isplatiti taj novac poljoprivrednicima. Suprotstavio mu se ministar Jakovina koji je rekao da se ne može generalno isplatiti odšteta, nego da će se ići od slučaja do slučaja da se vidi kolika je stvarna šteta.

Bilo je riječi o mesu, a Raič je rekao da se nismo dobro postavili još u pregovorima s Europskom unijom. Govedarstvo je maknuto u stranu, smatra. Odgovorio mu je ministar Jakovina koji je rekao da nismo dobro pripremili poljoprivredu za ono što će se dogoditi ulaskom Hrvatske u EU te da se to sada nastoji ispraviti.