loša ocjena

Prijatelji životinja protiv mljevenih kukaca na tanjuru: Alternative u obliku biljnog mesa

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 10:05
  • Objavljeno 01.02.2023 u 10:05
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Udruga Prijatelji životinja u srijedu je apsurdnom i lošom ocijenila činjenicu da je Europska komisija početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca, umjesto alternative biljnog mesa

Prijatelji životinja smatraju da se umjesto mljevenih kukaca trebaju promovirati već sada dostupne dobre alternative u obliku biljnog mesa na bazi graška, boba, soje ili drugih mahunarki i žitarica.

Apsurdnim smatraju da se danas, kada postoje burgeri od biljnih proteina, koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su nutritivno vrlo vrijedni, prednost se daje onima od crva i kukaca.

"Palačinke od ličinki nikome ne bi trebale biti privlačne, a umjesto toga, trebali bismo poticati konzumaciju proizvoda na biljnoj osnovi, koja je već sada dostupna i razvija se sve više", smatraju.

Osim toga, kažu da treba prepoznati budućnost i ulagati u razvoj kultiviranoga mesa, koje se proizvodi u laboratorijski kontroliranim uvjetima i za čiju proizvodnju nisu potrebni ni crvi, ni svinje, ni kukci, ni sisavci, već biljne sirovine.

Iako su kukci najmanje proučavane životinje, znanstvenici se slažu da kukci također osjećaju bol i nelagodu, kažu iz Prijatelja životinja i dodaju da je profesor Chittka, koji je vodio Istraživanje Sveučilišta Queen Mary iz Londona, utvrdio da bumbari osjećaju nelagodu na isti način kao i druge životinje za koje se zna da mogu iskusiti bol i patnju.

Upozorili su i da je, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upitna sigurnost hrane od insekata.

"Zbog hitina od kojega je građen njihov egzoskelet, može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija", istaknuli su te podsjetili da veganski proizvodi ne sadrže životinje, pa tako ni kukce, i sigurni su za sve one koji ne žele crve i ličinke na svojemu tanjuru.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!