ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Prihvaćen plan financijskog restrukturiranja Cibone

07.05.2015 u 22:51

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova nije prihvatila prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za ozakonjenjem nezakonito izgrađenih zgrada koje se nalaze u koridorima prometnica, a prihvatila je plan financijskog restrukturiranja Košarkaškog kluba Cibona

Protiv prijedloga, kojim bi se imovinsko pravni odnosi rješavali sklapanjem nagodbi s vlasnicima nelegalnih nekretnina tako da bi im se u trenutku kada se planirani objekti privedu namjeni isplatila tržišna naknada, bilo je 26 oporbenih zastupnika dok ih je 18 bilo za.

Nakon što su predstavnici klubova SDP-a i HDZ-HSP AS-BUZ izvijestili kako neće podržati zaključak o rješavanju imovinskopravnih odnosa na nekretninama za koje su podneseni zahtjevi za ozakonjenje nezakonito izrađenih zgrada u koridorima prometnica, Bandić je rekao da u tom zaključku ništa nije protuzakonito predloženo istaknuvši da je spreman ići i na nove izbore kako bi se taj zaključak prihvatio.

'Niti jedna kuća neće biti srušena dok ova Gradska uprava ima većinu u Skupštini. Ako nema tražit ćemo je, pa i na izborima', kazao je. Dodao je kako je u prometnom koridoru koji je ucrtan u GUP na 300 metara izgrađeno sto kuća te će mijenjati koridor kako bi sačuvali kuće.


Bandić je istaknuo kako isključivo Grad Zagreb odlučuje što će se rušiti te da po cijenu izbora neće odustati od ovoga prijedloga, jer su tada bespredmetne dvije ranije prihvaćene odluke na današnjoj sjednici - o izmjenama Odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba i izvedenom stanju.

Istaknuo je da je Gradska uprava zaprimila 650 zahtjeva za legalizaciju njih 170 riješeno pozitivno, 290 čeka suženje koridora dok ih je još 190 objekata upitno.

U višekratnim replikama s gradonačelnikom Bandićem, potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić rekao je da se radi o lošem prijedlogu. Tu se ne radi o legalizaciji, već o otkupu nelegalnih objekata po tržišnoj cijeni, ustvrdio je.

Zastupnici su na sjednici s 40 glasova za i tri suzdržana prihvatili Bandićev prijedlog zaključka o planu financijskog restrukturiranja Košarkaškog kluba Cibona, kako bi se u roku mogao okončati postupak predstečajne nagodbe.

Na prijedlog gradonačelnika Bandića za tri tjedna održat će se tematska sjednica kako bi se sustavno i strateški riješio problem sporta u Zagrebu. Od ukupno utvrđenog duga KK Cibona u iznosu od 40,5 milijuna kuna, utvrđena tražbina Grada Zagreba iznosi 2,6 milijuna kuna, a nakon otpisa 40 posto ukupno utvrđene tražbine iznos koji bi dužnik otplatio je 1,5 milijuna kuna. Predstečajno povjerenstvo Grada Zagreba mišljenja je da treba prihvatiti izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja jer smatra da je veća vjerojatnost naplate potraživanja Grada u predstečajnoj nagodbi nego u mogućem stečajnom postupku nad dužnikom.