VIDEO DETALJI TRAGEDIJE

Preživjela pad aviona, pa je na pisti pregazili vatrogasci

06.08.2013 u 08:24

Bionic
Reading

Video u posjedu lista San Francisco Chronicle pokazuje da koordinatoru vatrogasaca na mjestu pada zrakoplova Asiane prošloga mjeseca nitko nije rekao da se preživjela djevojka nalazi na pisti, pa ju je vatrogasno vozilo pregazilo i usmrtilo, objavio je taj list u ponedjeljak.

Video je snimljen kamerom na kacigi zapovjednika vatrogasne postrojbe u zračnoj luci i predan je istražiteljima koji ispituju okolnosti smrti Ye Meng Yuan, 16-godišnje putnice koja je preživjela pad zrakoplova, ali je kasnije poginula na pisti.

Zapovjedniku koji je stigao na mjesto nesreće i preuzeo kontrolu nad akcijom nitko nije rekao da je mlada putnica pronađena pored zrakoplova, pa nije mogao spriječiti njezinu smrt, piše list.

Glasnogovornica vatrogasca San Francisca odbila je komentirati tu vijest rekavši da istraga Nacionalnog ureda za sigurnost prometa još traje.

Obitelj stradale djevojčice unajmila je odvjetnika koji istražuje optužbe protiv grada San Francisca. Glavna zapovjednica vatrogasaca Joanne Hayes-White nazvala je njezinu smrt 'tragičnom nesrećom'.

Tri osobe su poginule, a više od 180 je ozlijeđeno je nesreći zrakoplova Asiane prošloga mjeseca prilikom slijetanja u zračnu luku u San Franciscu.

Nekoliko trenutaka nakon nesreće, dvojica vatrogasaca uočila su Yuan na pisti u položaju fetusa, pažljivo se pored nje provezli i izvijestili nadređene.

U tom su trenutku još najmanje dva vatrogasca gledala djevojčicu i pogrešno zaključila da je mrtva te su je ostavili i posvetili se ostalim preživjelima.

Zapovjednik brigade je potom naredilo da drugo vatrogasno vozilo ode na mjesto nesreće i pošprica ga pjenom za gašenje požara, ali video ne pruža nikakve dokaze da je znao da se tamo nalazi Yuan, piše list.

Vozilo nije bilo opremljeno termovizijskom opremom koja bi ispod pjene mogla otkriti tijelo te je pregazilo djevojčicu, navodi San Francisco Chronicle.