OPCIJA KAMENOVANJE

Preživio vješanje, ne znaju što će s njim

17.10.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Iranski pravnici sukobili su se u četvrtak u vezi s postupkom prema osuđeniku na smrt koji je preživio izvršenje smrtne kazne vješanjem i oporavlja se u bolnici no neki suci drže da pravda mora biti izvršena i da ga treba konačno pogubiti

Osuđenik, kojemu je 37 godina, a javnosti je poznat samo po imenu Alireza, obješen je prošlog tjedna u zatvoru u Bojnurdu pošto je proglašen krivim za preprodaju droge, piše dnevnik Iran.

Pošto je 12 minuta bio na vješalima, zatvorski liječnici proglasili su ga mrtvim i truplo prevezli u mrtvačnicu, piše list. No sutradan, radnik u mrtvačnici primijetio je da čovjek umotan u mrtvački pokrov još diše.

Pošto je primljen u bolnicu povela se polemika o njegovu pogubljenju jer neki suci misle da presuda nije u cijelosti izvršena te se ima izvršiti. Drugi pak tvrde da bi novo pogubljenje bilo nezakonito.

'Kada je netko osuđen na smrt mora umrijeti nakon izvršenja presude. Ovdje imamo slučaj da je čovjek preživio pa možemo reći da presuda nije izvršena', rekao je za list sudac Nurolah Aziz-Mohamadi.

No nekoliko sudaca i odvjetnika zatražilo je od čelnika pravosudne vlasti, ajatolaha Sadega Larijanija da se čovjeku poštedi život.

'Naš zakon ne predviđa slučaj da netko preživi 24 sata nakon vješanja. Budući da je presuda izvršena, nema razloga za ponovno izvršenje', ističe odvjetnik Abdolsalmad Horamšahi.

Bivši sudac Mohamad Hosein Šamlu spomenuo je pak u razgovoru za dnevnik Šarg mogućnost kamenovanja ako se 'osuđenika koji preživi ne može ponovo pogubiti'.

Osuđenicima na smrt kamenovanjem pošteđuje se život ako izađu iz jame u koju ih se zakopa do pojasa (muškarci) ili do prsiju (žene).

Amnesty International pozvao je Teheran da ne izvršava ponovo smrtnu kaznu nad Alirezom, istaknuvši da mogućnost ponovnog pogubljenja 'samo ističe okrutnost i nehumanost smrtne kazne'.

Kako navodi ta organizacija, najmanje 508 ljudi pogubljeno je u zemlji od početka 2013.