LOKALNI IZBORI NA KVARNERU

Pretresli smo riječke liste, ponuda je zbilja šarolika: Na vlast želi pola fakulteta, tu su i ravnatelji škola, operni pjevač, glumci, košarkašica...

06.05.2021 u 11:15

Bionic
Reading

U narednim tjednima konačno će biti poznato tko će biti na čelu Rijeke sljedeće četiri godine. No uz neizvjesnu bitku za funkciju gradonačelnika, žestoka bitka vodit će se i za Gradsko vijeće, o sastavu kojeg će ovisiti koliko će budući gradonačelnik imati manevarskog prostora za svoje projekte

Kako bi osvojili što više mjesta u Gradskom vijeću, većina je političkih stranaka koje se natječu u Rijeci na listama istaknula poznate poduzetnike, liječnike, glumce i glazbenike.

Listu Akcije mladih, Unije Kvarnera i Alternative 101 predvodi Vedran Vivoda, njihov kandidat za gradonačelnika. Odmah nakon njega na listi je riječki ugostitelj i DJ Robert Salečić. Na visokim pozicijama su i glumci - poznati kazališni, filmski i televizijski glumac Alen Liverić te donedavni glumac u HNK Ivana pl. Zajca Lucio Slama.

Listu Bure predvodi njihov kandidat za gradonačelnika Hrvoje Burić dok listu Domovinskog pokreta predvodi Moris Hranj, kandidat za gradonačelnika Domovinskog pokreta i HSP-a.

Kandidat za gradonačelnika Josip Ostrogović predvodi listu HDZ-a, a iza njega je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka kojeg je šira javnost nedavno mogla upoznati i u emisiji 'Nedjeljom u 2'.

Odvjetnica Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja za gradonačelnicu Liste za Rijeku, predvodi popis njihovih kandidata za vijećnike. Treći na listi je Zvonimir Peranić, kazališni kritičar i kolumnist kojeg se Riječani sjećaju kao voditelja emisije 'Fizička atrakcija' na Radio Rijeci, u kojoj preko deset godina popularizira znanost.

Na listi se na sedmom mjestu nalazi pjesnikinja i prevoditeljica Laura Marchig, svojedobno ravnateljica Talijanske drame riječkog HNK. Zadnji na njoj je Marinko Koljanin, kandidat Liste za Rijeku za primorsko-goranskog župana. Radi se o bivšem nogometašu, a jedno vrijeme bio je i na čelu HNK Rijeka te se može pohvaliti radom s poznatim nogometnim trenerom Ottom Barićem.

Listu Mosta predvodi Marin Miletić, njihov kandidat za gradonačelnika. Na drugom mjestu je Petra Mandić, članica predsjedništva Mosta, svojedobno tajnica predsjednika Sabora. Miletiću su se na listi pridružili njegovi bliski kolege poput Branka Ivoševića, profesora glazbene umjetnosti u Prvoj sušačkoj gimnaziji, u kojoj je svojedobno radio i sam Miletić. Na listi je i Tina Ukić, svojedobno voditeljica programa na Radio Skautu, među čijim je pokretačima i Miletić.

Između najmlađeg i najstarijeg kandidata razlika od 65 godina

U Gradsko vijeće Rijeke bira se 31 vijećnik, koliko su ih na listama morale istaknuti i stranke koje ulaze u utrku. Sveukupno je tako predložen 341 kandidat na 11 lista. Najmlađa kandidatkinja je na listi Akcije mladih, Unije Kvarnera i Alternative - Lana Tić, rođena 2003. godine, a nalazi se na 25. mjestu. Najstariji je pak na listi PGS-a Vojmir Turak, rođen 1938. godine. Ovaj dugogodišnji ravnatelj osnovne škole na Zametu i značajna figura u Rukometnom klubu Zamet nalazi se na zadnjem mjestu na listi.

Najpoznatiji kandidat na listi Možemo je Nebojša Zelič, njihov kandidat za gradonačelnika, koji je i predvodi. Predstojnik je Centra za studije mira i konflikata na riječkom Sveučilištu, a i neki drugi na listi povezani su s obrazovanjem. Iva Davorija, druga na njoj, dio je Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a 14. je Palma Karković Takalić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta. Orjen Petković, 12. na listi, jedno vrijeme bio je asistent na Medicinskom fakultetu, a sada radi kao profesor kemije u Srednjoj talijanskoj školi. Teolog Zoran Grozdanov šesti je na listi, a predaje na Sveučilišnom studiju protestantske teologije u Zagrebu.

Listu PGS-a predvodi njihov kandidat za gradonačelnika, bivši dugogodišnji predsjednik te stranke Nikola Ivaniš. Na listi PGS-a je i operni solist HNK Ivana pl. Zajca Voljen Grbac, ali i prvak drame tog kazališta Dražen Mikulić.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Katarina Peović predvodi listu Radničke fronte za Gradsko vijeće. Drugi na listi je multimedijalni umjetnik Nemanja Cvijanović, čija je instalacija petokrake na riječkom neboderu u sklopu Rijeke2020 podigla popriličnu buru. Slijede ekonomist Hrvoje Štefan te konzervator Radovan Oštrić. Zadnji na listi je Davor Tolja, poznati glazbenik i osnivač grupe Denis&Denis.

Na listi SDP-a, koju predvodi njihov kandidat za gradonačelnika Marko Filipović, našao se i bivši ministar Željko Jovanović. Druga na njoj je bivša saborska zastupnica Sandra Krpan, trenutno ravnateljica osnovne škole u Kastvu. Na listi su još dvije ravnateljice škola s riječkog područja - Astrid Messari i Ksenija Beljan.

Četvrta na listi je HSU-ova Ljiljana Cvjetović, svojedobno saborska zastupnica, a na 13. mjestu je Kristian Čarapić, odnedavno vršitelj dužnosti predsjednika Foruma Mladih SDP-a.

Zadnji na listi je aktualni gradonačelnik Rijeke, koji se ne natječe za novi mandat, Vojko Obersnel. No sa zadnjeg mjesta gotovo sigurno neće ući u Gradsko vijeće jer na lokalnim izborima nema preferencijalnih glasova.

  • +8
Kandidati za Gradsko vijeće u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Nezavisni Davor Štimac, kandidat za gradonačelnika Rijeke, predvodi listu grupe birača. Bivši je šef KBC-a Rijeka, a na listi je okupio podosta poznatih osoba. Tako je druga na njoj nezavisna kandidatkinja za županicu Iva Rinčić, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija.

Peti na listi je poznati riječki ugostitelj Vedran Jakominić, inače predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre. Njega su građani mogli zamijetiti i po izjavama u medijima u jeku koronakrize, a u medijima se pojavljivao i liječnik Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju. Naime on se, iako je cijepljen, uspio ponovno prijaviti na platformu za cijepljenje.

Na listi je i Leonida Domijan Fišter, novinarka koja je više od 25 godina radila na Hrvatskom radiju Rijeci. Na 12. mjestu je arhitektica Ira Rechner Šustar, čiji je suprug bivši ministar obrazovanja Predrag Šustar. Na listi je i poznati jazz bubnjar Tonči Grabušić, koji je bubnjao i za Đorđa Balaševića.

Na njoj se nalazi i Mia Mašić, hrvatska košarkašica koja je postala poznata javnosti kada je odgovorila Marinu Miletiću nakon što se hvalio da može sam pobijediti pet žena u košarci. Štimac je na listu stavio i književnog kritičara i publicista Mladena Urema te književnika Milana Zagorca.