IPAK NEKA KORIST

Pretili su mnogo manje senlini

10.04.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Prekomjerna tjelesna težina smanjuje rizik od razvoja demencije, pokazalo je znanstveno istraživanje koje prenosi BBC.

Znanstvenici priznaju da su bili iznenađeni rezultatima jednog od najvećih i najpreciznijih ispitivanja odnosa težine i demencije jer su u suprotnosti s važećim zdravstvenim preporukama.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo dva milijuna Britanaca, a prema rezultatima objavljenima u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology pothranjene osobe izložene su najvećem riziku razvoja demencije.

Udruge za borbu protiv demencije i dalje preporučuju prestanak pušenja, vježbanje i uravnoteženu prehranu.

Demencija je jedan od najtežih zdravstvenih problema modernog doba i očekuje se da će broj osoba oboljelih od demencije porasti na 135 milijuna do 2050.

Za demenciju nema lijeka, a glavna je preporuka bila održavanje zdravog životnog stila.

Tim znanstvenika iz londonske škole za higijenu i tropsku medicinu analizirao je zdravstvene kartone gotovo dva milijuna ljudi prosječno starih 55 godina i pratili ih idućih dvadesetak godina.

Prema njihovim najkonzervativnijim izračunima, pothranjene osobe imale su 39 posto veći rizik razvoja demencije u odnosu na osobe zdrave tjelesne težine.

Kod osoba s prekomjernom težinom rizik razvoja demencije bio je smanjen za 18 posto, a kod pretilih čak 24 posto manji.

"Da, to je iznenađujuće", kazao je voditelj istraživanja Nawab Qizilbash.

Kontroverzna strana ovih rezultata je da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretile imaju manji rizik za demenciju od osoba sa zdravim indeksom tjelesne mase, kazao je Qizilbash.

Znanstvenici za ovu pojavu nemaju objašnjenja, a među idejama kojima se pokušava objasniti jest fenomen da od manjka vitamina D i E, za koje se vjeruje da pridonose demenciji, prije pate osobe koje manje jedu.

"Ne možete se okrenuti i otići vjerujući da je OK imati prekomjernu tjelesnu težinu. Čak i ako postoji zaštitni učinak možda nećete živjeti dovoljno dugo da se njime okoristite", kaže dr. Qizilbash.

Srčane bolesti, moždani udar, šećerna bolest i neke vrste raka povezani su s prekomjernom tjelesnom težinom.