VREMENSKA PROGNOZA

Pretežno sunčano, ali stiže promjena sa zahladnjenjem: Evo što nas očekuje za vikend

16.11.2023 u 07:43

Bionic
Reading

Danas se u Hrvatskoj očekuje pretežno sunčano, pogotovo do sredine dana. Ujutro na kopnu ponegdje magla koja se može i dulje zadržati. Poslijepodne i osobito navečer sa zapada porast naoblake i lokalno malo kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru

Vjetar na kopnu slab, u drugom dijelu dana ponegdje umjeren jugozapadni i južni, na istoku jugoistočni. Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, a potom jugo u jačanju na umjereno i jako, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 12 do 16 na kopnu i od 15 do 20 °C duž obale.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak najavila je za HRT da će u četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, poslijepodne uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Najniža temperatura oko 5 °C, a najviša dnevna oko 15 °C. Ujutro moguća magla. Magla će još češća biti u središnjoj Hrvatskoj, a danju većinom sunčano, poslijepodne uz porast naoblake. Jutro hladnije nego u srijedu, a dnevna temperatura od 14 do 16 °C.

Najhladnije jutro bit će u gorskim krajevima, uz mjestimičnu maglu te moguć slab mraz, uglavnom po kotlinama Like. Prevladavat će sunčano uz postupan porast naoblake, a prema večeri ponegdje kiša, uglavnom na riječkom području te u Gorskom kotaru. Ujutro uz obalu sjevernog Jadrana bura, umjerena do jaka, a danju će zapuhati jugozapadnjak i jugo te jačati.

Jugo će nakon slabe do umjerene bure zapuhati i u pretežno sunčanoj Dalmaciji. Jutro razmjerno svježe, osobito u unutrašnjosti, a najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 20 °C. Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uglavnom sunčanom s najprije umjerenom do jakom burom, koja će oslabjeti i sredinom dana okrenuti na jugo. More malo do umjereno valovito, u prvom dijelu dana i valovito.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'U petak u kopnenom području povremeno kiša, a nakon umjerenog jugozapadnjaka, zapuhat će sjeverni vjetar i jačati. S razvedravanjem u dane vikenda hladnije, a mjestimice može biti slabog mraza. Bit će djelomice pa i pretežno sunčano, a umjeren vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Oblačnije na istoku, gdje će i u subotu biti jakog vjetra. Na Jadranu u petak česta kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Za vikend pretežno sunčano i hladnije. Bit će vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo koje će potkraj petka okrenuti na buru, pa u subotu valja računati na jaku buru i sjeverni vjetar, prolazno i sjeverozapadni', prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji veći dio dana biti povoljne. Većina meteoropata će se osjećati dobro i neće imati tegobe uzrokovane vremenom. Najosjetljiviji meteoropati će u drugom dijelu dana, najprije na zapadu osjetiti manje tegobe, a tegobe sa snom moguće su u noći na petak.