TIHOMIR BLAŠKIĆ

'Presretan sam zbog Josipovićevog posjeta Ahmićima'

14.04.2010 u 20:16

Bionic
Reading

Bože, kako to nisam mogao predvidjeti? Kako to nisam mogao zaustaviti? - pitanje je koje si Tihomir Blaškić i danas postavlja pa je to rekao i dan uoči odlaska Ive Josipovića u Ahmiće

Blaškić, nekadašnji zapovjednik operativne zone Srednja Bosna, bio je najviši časnik HVO-a koji se pojavio pred Haaškim sudom zbog zločina u Ahmićima.

Nakon devet godina suđenja, prvostupanjske presude od 45 godina zatvora i po završetku žalbenog postupka oslobađanja od optužnice za Ahmiće, osuđen je na devet godina zatvora. Osuđujuća presuda pokrila je boravak u zatvoru, a osuđen je zbog lošeg ponašanja prema ratnim zarobljenicima.

Napad isplaniran kod Kordića

Dan prije pokolja u Ahmićima Tihomir Blaškić, tada zapovjednikOperativne zone Srednja Bosna, postavio je jedinice HVO-a na strateškamjesta, pretpostavljajući da će doći do napada snaga armije BiH.Planiran je kontranapad. Tako je Blaškić postavio i jedinice koje sutrebale ući u Ahmiće. Uoči napada, održan je sastanak u kući DarijaKordića, političara HDZ-a BiH, za koji Blaškić nije ni znao a na kojemje donesen plan da se počini zločin u Ahmićima. Postojala je dvostrukalinija zapovijedanja.

U razgovoru za Jutarnji list Blaškić je istaknuo da mu je žao što nije bio u mogućnosti spriječiti da se to dogodi.

U Ahmićima je prije sedamnaest godina, 16. travnja 1993 započeo napad snaga HVO-a koji je završio jednim od najružnijih ratnih zločina, masakrom nad 116 civila, pretežno ženama i djecom.

Bivši zapovjednik Operativne zone Srednja Bosna kaže da je bio presretan kada je čuo da Ivo Josipović odlazi u Ahmiće i Križančevo Selo.

'Mislim da je to vrlo primjeren, pravi državnički čin koji treba napraviti jedan hrvatski predsjednik. Posjet Ahmićima i Križančevu Selu primjer je kako treba odavati počast žrtvama rata. Ne postoji drugi način', kazao je Blaškić.

Blaškić je i sam otišao u Ahmiće pokloniti se žrtvama nakon što je proveo devet godina u zatvoru. Smatra da se mnoge isprike banaliziraju zbog načina na koji se ljudi ispričaju. Osjeti se neiskrenost.

U Ahmiće je i sam otišao tijekom rata, napustio je svoje zapovjedno mjesto i krajem travnja 1993. otišao u Ahmiće. Naravno, tada je znao da je zločin bio počinjen, no kaže da je prave razmjere zločina saznao tek tijekom suđenja, u Haagu.

'Stravičan prizor! Ahmići su bili zgarište, svuda spaljene kuće. Džamija je bila srušena, to me zaboljelo. Zato mi je i drago da će u Ahmiće otići i kardinal i reis-ul-ema - kaže Blaškić. - Nadao sam se da gledam poprište borbe, a tek kasnije, na sudu sam shvatio da se dogodilo nešto drugo' istaknuo je Blaškić.

'Prva prilika da se ispričam žrtvama, da izrazim svoje žaljenje bilo je tijekom suđenja, kada su se pojavili svjedoci u sudnici', prisjeća se Blaškić i kaže kako je nakon zločina učinio sve da provede istragu, tražio pomoć i suradnju međunarodnih snaga, zajedničku komisiju u kojoj bi bili i pripadnici Armije BiH, sve kako bi se provela kvalitetna istraga.

'Na kraju, ostane mrlja u čovjeku', kaže Blaškić. Pita se je li mogao zaustaviti, je li mogao spriječiti zločin? I ne zna koji bi to potez bio, što je propustio. Kaže da puno toga nije imao pod svojom kontrolom, zapovijedanjem i da se nikada više ne bi doveo u takvu situaciju.