obnova voznog parka

Za nabavu presretača policiji stigla tek jedna, skuplja ponuda od traženog. Je li to ono što su htjeli u MUP-u?

11.10.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Policija je, kako smo pisali polovicom kolovoza, odlučila ojačati svoj vozni park s dvadeset novih presretača pa je tada raspisana javna nabava teška 10,56 milijuna kuna bez PDV-a. Sada je poznato tko se javio, ali je pitanje hoće li se Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odlučiti za nabavu

Naime na raspisanu javnu nabavu javio se tek jedan ponuđač, tvrtka Tomić&Co, zastupnik BMW-a, ali njihova ponuđena cijena veća je od onoga što je predvidio MUP. Tako Tomić&CO nude dvadeset automobila za 11,34 milijuna kuna (bez PDV-a). MUP bi odluku o tome nabavlja li nove presretače ili poništava natječaj trebao donijeti do pred kraj studenog, a ako se odluči za prvu varijantu, nova vozila trebala bi biti isporučena u roku od 330 dana od potpisivanja ugovora. Prema specifikacijama, policija traži 13 presretača koji imaju ugrađen novi digitalni uređaj (bez ANPR i Wi-Fi-ja), pet presretača s novim digitalnim uređajem (ANPR, Wi-Fi i ostalo) te dva sa starim digitalnim uređajem (starom kamerom).

Svi traženi automobili moraju imati pogon na sva četiri kotača, automatski mjenjač i snagu motora od minimalno 200 kW. Traženo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi minimalno šest sekundi ili manje, pogonsko gorivo treba biti dizel, a najveća brzina 250 km/h. Presretači moraju biti limuzine s četvora vrata, a u obaveznu opremu trebaju ući ABS, ESP, tempomat, prednji i bočni zračni jastuci, aluminijski naplatci, radio s DAB-om, svjetla za maglu sprijeda i straga, parkirni senzori, daljinsko centralno...

Presretač Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo

Od posebne opreme traži se da stražnja bočna stakla, kao i stražnje vjetrobransko, budu zamračena. Tražena dužina vozila minimalno iznosi 4700 milimetara, međuosovinski razmak minimalno 2850 milimetara, visina vozila 1450 milimetara te zapremina prtljažnika 480 litara. Koji tjedan nakon raspisane nabave Auto klub je ukazao na to da izbor neće pasti na dosad prilično zastupljen Audi A4 jer ima za tri centimetra prekratak osovinski razmak i prtljažnik od 460 litara, 20 litara manji od traženih specifikacija.

Uz spomenuto, naveli su tada da je sva prilika da policija cilja BMW 330d xDrive, čije tehničke specifikacije savršeno odgovaraju traženom. Osim što dizelaš snagom od 210 kW zadovoljava propisano, prtljažnik mu ima u litru potrebnih 480 litara, a međuosovinski razmak mu je milimetar duži od minimalno traženih 285 centimetara.