MOGUĆA ŠESTA ŽRTVA?

Preminuo muškarac sa simptomima svinjske gripe

18.11.2009 u 20:04

Bionic
Reading

U poslijepodnevnim satima, na zaraznom odjelu sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, preminuo je pacijent sa simptomima svinjske gripe

Prema neslužbenim informacijama riječ je o Ivanu K. (55) iz Repušnice kod Kutine. U nedjelju u podnevnim satima sam se javio Domu zdravlja Kutina, jer je osjetio simptome kakve je imala njegova supruga Marica koja je nekoliko dana ranije primljena na zarazni odjel sisačke bolnice zbog visoke temperature i opće slabosti.

Iz kutinskog Doma zdravlja vozilom hitne pomoći dovezen je u Sisak i smješten na odjel gdje mu leži i supruga. Iz bolnice nam je potvrđeno da je pacijent preminuo, ali sve informacije bit će dostupne u četvrtak. Marica K. i dalje je na liječenju i njezino stanje je stabilno.

Stručnjaci predviđaju da će epidemija svinjske gripe potrajati dulje no što su očekivali, pa bi se Hrvati s virusom H1N1 mogli hrvati do proljeća – rekao je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo. Da su njegove informacije točne, govori i broj pacijenata koji se u hitnim ambulantama diljem zemlje ne smanjuje.

'Sa simptomima gripe i dalje bolnicom prolazi dvjestotinjak ljudi u danu, a danas je hospitalizirana 31 osoba', rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i dodao da je na respiratoru trenutačno osam odraslih i 10-godišnja djevojčica koja je iz dana u dan sve bolje.

Gripa ne jenjava ni u Splitu u kojoj je danas u bolnicu primljeno šest novih pacijenata. Među njima je i dvoje mališana koji su na Dječjem odjelu, pa sada u bolnici leži ukupno 19 oboljelih od kojih je u čak njih 15 gripa izazvala upalu pluća. Na sreću, kažu iz splitske bolnice, nitko nije životno ugrožen.

Iako se u Puli čak 70 građana liječniku javilo sa simptomima gripe, ona je dokazana u samo tri pacijenta. Virus je najviše napao osnovnoškolce i Puljane do 40 godina. Oboljelih ima i u ostalim istarskim gradovima, no nitko, na sreću, nije hospitaliziran, piše Večernji.hr.