obilazak Borodjanke

Premijeri Danske i Španjolske za posjeta Ukrajini najavili novu vojnu pomoć

21.04.2022 u 16:42

Bionic
Reading

Danska će izdvojiti još 90 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini, a Španjolska 200 tona vojnog materijala, rekli su u četvrtak premijeri dviju zemalja koji su posjetili Ukrajinu, prenose agencije

Mette Frederiksen je tijekom posjeta Kijevu rekla da će Danska Ukrajini dati još oružja u vrijednosti 90 milijuna eura, čime će se ukupna vojna pomoć skandinavske države povećati na 146 milijuna eura.

Frederiksen je u četvrtak obišla Borodjanku, predgrađe ukrajinske prijestolnice, zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, prenosi Reuters.

"Brod španjolske mornarice isplovio je danas za Poljsku s 200 tona streljiva i opreme. Prevozi 30 kamiona, nekoliko specijalnih vozila za teške terete i 10 manjih vozila s vojnim materijalom koji će biti prevezeni u Ukrajinu", rekao je.

  • +3
Borodjanka Izvor: Profimedia / Autor: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Madrid je dosad isporučio Ukrajini desetak aviona s vojnim materijalom, podsjeća francuska agencija France presse.

Socijalistički čelnik je izrazio šok nakon obilaska Borodjanke kazavši kako je „uznemirujuće vidjeti užase i zločine Putinovog rata“ na ulicama. 

„Nećemo napustiti ukrajinski narod“, poručio je Sanchez na Twitteru. Dvoje čelnika vlada ljevice zatim su se susreli s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. 

Nedugo prije što su posjetili Borodjanku ondje su pronađene još dvije masovne grobnice, a na nekim žrtvama vide se tragovi mučenja, objavili su ukrajinski izvori.