RADIKALI PROSVJEDUJU

Premetačine u kućama Mladićevih pajdaša

12.12.2008 u 15:23

Bionic
Reading

U Aranđelovcu, mjestu sedamdesetak kilometara od Beograda, u petak prijepodne obavljena je premetačina više kuća u akciji traganja za odbjeglim haaškim optuženicima, a kako objavljuju beogradski elektronički mediji, policija još nikog nije privela

ARANĐELOVAC - U trosatnoj akciji policija je obavila premetačinu kuće umirovljenika Ljubinka Zlatića podrijetlom iz BiH, koji je godinama radio u Njemačkoj, a prije nekoliko godina vratio se u Srbiju. Zlatić je medijima izjavio kako je prijatelj s odbjeglim haaškim optuženikom Ratkom Mladićem još iz školskih dana.

Ispred njegove kuće okupilo se u petak nekoliko desetaka pripadnika Šešeljeve Srpske radikalne stranke te pristaše udruge "Naši", koji su izražavali nezadovoljstvo prema policiji.

Premetačine su provedene u sklopu Akcijskog plana za lociranje, uhićenje i transfer u Den Haag haaških bjegunaca, po nalogu tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Voditelj srbijanskog tima za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić kazao je da policija provjerava podatke o mreži pomagača haaškog optuženika Ratka Mladića i da akcija "nema nikakve veze s tim što haaški tužitelj Serge Brammertz danas podnosi izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Tribunalom u Den Haagu".

Beogradske "Večernje novosti" u petak su objavile kako "uz svakodnevne potrage vlasti u Srbiji čine sve kako bi prekinule lance financiranja Ratka Mladića", te da je "lanac znatno smanjen". Sugovornici tog lista iz srbijanskog Akcijskog tima za hvatanje haaških optuženika kažu da su "neki Mladićevi pomagači odustali zbog straha, a pojedini jer su shvatili da njihov novac ide u privatne svrhe onih koji taj novac prikupljaju".

Po izvorima "Večernjih novosti" prvi na popisu osumnjičenih za novčanu potporu najtraženijem haaškom bjeguncu jest Mladićev sin Darko i njegova tvrtka "Impakt".

Srbijanske vlasti potvrdile su i prijašnju odluku da svaki građanin koji dojavi pravu informaciju o mjestu na kojem se krije Ratko Mladić dobije nagradu od milijun eura, objavljuju u petak "Večernje novosti".