NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U BEOGRADU

Prekinuli tribinu o povijesti Republike Srpske uzvicima Heil Hitler!

17.12.2016 u 18:34

Bionic
Reading

Nekoliko mladića prekinulo je u petak tribinu o povijesti Republike Srpske na Filozofskom fakultetu u Beogradu i napalo studente koji su bili skupu, javlja B92. Skupina mladića je pri tome uzvikivala nacističke pozdrave'Heil Hitler' i 'Sieg heil'.

Na snimku objavljenom na You Tubeu vide se mladići koji viču na studente i dobacuju 'vadi taj nož'.  Kada su primijetili da ih jedan od sudionika skupa snima počeli su mu dobacivati 'što ti to snimaš' i 'gasi to', navodi B92.

Jedna od studentica, koja je bila na skupu, kazala je za Blic da su među prisutnima na skupu bili i mladići za koje je kasnije saznala da pripadaju organizaciji 'Nacionalni srpski front' i koji su fizički napali studente, udarajući ih remenjem i rukama po glavi.  'Vrijeđali su prisutne studente na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studenticama seksističke uvrede i prijetnje silovanjem. Jedan od nacista je pretio i nožem studentima', rekla je ona.

Prema njenim riječima, mladići koji su napali studente pripadnici su organizacije koju predvodi Goran Davidović zvani 'Firer' i koja je prije nekoliko mjeseci pokušala marširati Beogradom.  Firer je javnosti poznat po sličnim incidentima, poput upada na tribinu novosadskog Filozofskog fakulteta prije 10 godina, kada je sa grupom svojih pristalica napao studente, zbog čega je uhapšen.

Student Filozofskog fakulteta koji se identificirao redakciji Tanjuga, međutim, tvrdi da nisu 'desničari' prekinuli tribinu i izazvali incident, ali ne demantira njihovo nasilničko ponašanje, niti uzvikivanje nacističkog pozdrava. On navodi da je održavanje tribine, tokom koje je prezentirana knjiga 'Istorija Republike Srpske', pokušala da spriječi, na samom početku, skupina 'ljevičarski nastrojenih studenata', koja je 'upala' na tribinu, ali ih je druga grupa, 'desničarska', omela u tome.