DRUGO LICE SPLITA

Preimenovali Trg Franje Tuđmana

16.05.2013 u 09:51

Preimenovali ulice u Splitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Dragan Markovina i Mirjana Kučer s nezavisne liste Drugo lice Splita jučer su izveli politički performans preimenovanja jedne splitske ulice, gata u gradskoj luci i trga na Rivi

Akcija je počela preimenovanjem Gata sv. Nikole u Obalu 26. listopada. To je datum oslobođenja Splita od njemačkih okupatora 1944. godine. Markovina je naglasio da je potrebno podsjetiti na taj važan dan u antifašističkoj tradiciji u Dalmaciji i Hrvatskoj, tradiciji koju baštini i suvremena Europa.

Na Gat sv. Nikole inače se iskrcavaju turisti s kruzera i on je za velik broj njih prvi susret s našom zemljom, a mogu vidjeti i grafit koji krasi lanternu ispred Lučke kapetanije. Drugi dio akcije bio je na Trgu Franje Tuđmana, koji su danas u okviru akcije preimenovali u Trg žrtava fašizma. Taj se trg nalazi na zapadnom dijelu splitske Rive.

Na kraju, Ulica kralja Zvonimira danas će privremeno ponijeti ime Ulice Prvog splitskog odreda. Posebna je sramota to što Split nema podsjetnik na stradanje mladih Splićana, redom dvadesetogodišnjaka koje su strijeljali talijanski okupatori kraj Sinja. Oni su pokušali organizirati ustanak protiv fašističke okupacije u kolovozu 1941. godine, ali su upali u talijansko-ustašku zasjedu kod Trilja. Dio pripadnika odreda je poginuo, a dio je bio zarobljen te osuđen na smrt na talijanskom prijekom sudu.