kvalitetna radna snaga

Predstavljena mjera poticanja zapošljavanja za ugostitelje i turističke radnike Grada Pule

23.05.2018 u 09:53

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije predstavljen je program subvencioniranja poduzetnika s područja Grada Pule. Program su predstavili gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, te voditelj projekta Gastroposao.eu Zoran Šimunić

Riječ je o suradnji Grada Pule i portala Gastroposao.eu – gdje će se kroz inovativne kanale podrške za poticanje zapošljavanja na jednostavan način omogućiti malim i srednjim poduzetnicima dolazak do kvalitetne radne snage.

Kao što svi dobro znamo, postojeće mjere zapošljavanja kroz HZZ i druge institucije poprilično su dobro zamišljene no one jednostavno teško dolaze da krajnjih korisnika.

Mi smo svi zajedno svjesni, a i kroz medije svakodnevno informirani o velikom problemu radne snage u turizmu koji život znači za BDP Lijepe naše, stoga vjerujemo da će naša proaktivnost pomoći u realnom sektoru.

U svakom slučaju ne treba posebno naglašavati kako su Istra i Gastronomadi oduvijek bili nosioci progresivnih ideja s ciljem poboljšanja ugode i ljepote življenja, a naš trenutni cilj je pokazati i dokazati kako Irska, Austrija ili Njemačka nisu i ne moraju biti bolje alternative, osim možda za dodatno usavršavanje

Gradonačelnik Pule g. Boris Miletić je prepoznao je potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere, te je temeljem istraživanja donio odluku da svi turistički djelatnici, odnosno svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 % za financiranje i pronalaženje radne snage, odnosno djelatnika objavom natječaja na strukovnom portalu za pomoć pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu www.gastroposao.eu. Očekujemo da ćemo direktno pomoći poduzetnicima sa stotinjak natječaja – jedini je uvjet da je korisnik mjere s područja grada naglašava Boris Miletić.

Primjerice, samo na području Pule ima 227 registriranih obrta koji se bave turizmom i ugostiteljstvom (šire područje grada ima oko 484 registriranih obrta), a procjena je da nedostaje oko 150 kvalitetniog kadra (kuhara 40 do 50, ostalog personala oko 100).

Prva faza projekta je zamišljena da gastroposao.eu pruži svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, kroz društvene mreže i medije, te proaktivno adresira potrebu za radnom snagom pojedinog objekta na cijelom teritoriju RH. Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani s područja grada, dok će se dodatno i marketinški popratiti cijela akcija.

Važno je spomenuti da unutar ovog projekta izbjegavamo posrednike jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju. Unutar pilota grad Pula subvencionira 90% vrijednosti pojedinog natječaja, dok će poduzetnici sudjelovati sa 100,00 kn u troškovima - ovim pristupom se pomaže ugostiteljima, posebice u SME dijelu jer mali poduzetnici teže mogu odvajati znatna sredstva za objavu natječaja.

Ovim jednostavnim pristupom ugostitelji koji posluju na području grada Pule, snose samo 100,00 kn troškova za objavu natječaja, dok će Gastroposao proaktivno djelovati kako bi došli do posloprimaca. Sam poslodavac će biti pozicioniran kao veliki istaknuti oglašivač u trajanju od 30 dana - u ovom smislu ušteda za samog poslodavca je znatna.

Gospodin gradonačelnik Boris Miletić smatra da će ova proaktivna mjera, kojom se direktno bez suvišne papirologije pronalaze kuhari, konobari, sobarice, pomoćno osoblje… uroditi plodom, odnosno da će riješiti problem manjka radne snage u turizmu grada. Također, svjesni smo da taj zadatak nije lak, ali smo mišljenja da ćemo na taj način direktno povećati zapošljavanje, stvoriti dobit i dohodak te podići cjelokupnu kvalitetu gastronomije.

Gastronomadi već dugi niz godina surađuju na projektima očuvanja kulturne i gastronomske baštine s područja Grada i Istre - poput primjerice Dana mladih maslinovih ulja (gdje je Istra jedan od vodećih proizvođača u svijetu), spašavanje boškarina – istarskog goveda, te stvaranje novog turističkog proizvoda.

Projekt Gastroposao.eu sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II, Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 178.938,29 euro.

Gastroposao.eu nije još jedan portal za zapošljavanje općeg tipa, npr. mnogi kuhari su po formalnom obrazovanju sasvim nešto drugo i njihova kompetencija na općim portalima je teško prepoznatljiva. Stoga smo razvili ovaj inovativni portal, gdje s druge strane komunikacije (call-centar, podrška, pomoć pri objavi natječaja) javljaju stručnjaci iz gastronomije, a ne informatičari – objasnio je Šimunić.

Gastronomadi su okupljeni u gurmansku zajednicu više od 10 godina s ciljem unapređenja ugostiteljske i gastronomske ponude, a njihov portal Gastroposao.eu omogućava da se po prvi put seriozno spajaju profesionalci i njihove potrebe – s jedne strane vlasnici i voditelji objekata, a s druge strane kuhari, konobari, pizzajoli, slastičari, sommelieri... Svi koji rade u ugostiteljskom sektoru znaju da su jedina konstanta kontinuirane migracije.

Onaj tko ne traži posao ili djelatnika danas, ne znači da to neće morati već – sutra. Naš je cilj i misija olakšati tu turbulentnu svakodnevicu. Cilj ovog pilot projekta je potvrditi tezu da se i u Republici Hrvatskoj može dobro raditi i zarađivati.

Projekt ima i financijsku, materijalnu i društvenu aplikaciju u čemu će se kroz ovaj program zaposliti naše sugrađane, sve neodlučne, ali i mlade snage iz svih dijelova Republike Hrvatske- 'što ćeš bolje nego raditi u Puli, dobivati dobru plaću, imati osiguran smještaj i još bolje uživati u multikulturalnoj sredini. Vjerujemo da će ovaj projekt potvrditi tezu da je bolje raditi 'doma' – zaključuje gradonačelnik g. Boris Miletić.