ZNANOST JE ZABAVNA

Predstavljen program 3. Znanstvenog piknika

11.09.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Uoči trećeg izdanja Znanstvenog piknika, koji će se održati u nedjelju, 14. rujna u paviljonima 10 i 10a Zagrebačkog Velesajma, predstavljen je program događanja. Svi posjetitelji moći će provesti cijeli dan (od 9.30 do 20 sati) uz pametnu zabavu i prisustvovati brojnim znanstvenim aktivnostima te uživati u radu više od 330 edukatora iz 10 zemalja svijeta

Prošlogodišnji Znanstveni piknik je bio pravi hit u Zagrebu, kada je posjeta više od 30.000 ljudi pokazala koliko je visok interes svih generacija za znanost i pametnu zabavu. Treće izdanje donosi promjenu lokacije pa će tako dom popularizacije znanosti u nedjelju biti paviljoni 10 i 10a Zagrebačkog velesajma. Kroz cijeli dan, od 9.30 do 20 sati, uz brojne atrakcije i znanstvene spektakle uživat će Zagrepčani, kao i svi gosti Zagreba.

'Grad Zagreb već dugo podržava aktivnosti poput Znanstvenog piknika. Jako nam je drago vidjeti da ova entuzijastična ekipa iz Udruge Profesor Baltazar i Mreže popularizatora znanosti radi tako dobar posao. Nadam se da će treći Piknik privući još više posjetitelja nego prijašnjih godina, a radimo i na tome da se čim prije otvori i prvi znanstveni centar u Hrvatskoj, ZEZ centar', rekao je Ivica Lovrić, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Posjetitelji će na trećem Znanstvenom pikniku moći osobno interaktivno sudjelovati u provođenju eksperimenata. Od mikroskopa, malih hidranata koje će potom bojati s Pimp my pump ekipom, pa do različitih sprava i motora na radionicama nizozemskog znanstvenog centra NEMO. Također, posjetitelji će moći pogledati kazališne predstave, prisustvovati prvoj znanstvenoj modnoj revniji, kao i saznati sve o sigurnosti na Internetu kroz radionicu pod pokroviteljstvom Vipneta.

'Vipnet veliku pažnju polaže sigurnosti na internetu, pogotovo zaštiti najmlađih, stoga i ove godine organiziramo radionicu pod nazivom Siguran klik u kojoj ćemo djecu, kao i roditelje, na zabavan i interaktivan način podučiti kako se sigurno služiti internetom', izjavila je Dubravka Jusić, direktorica korporativnih komunikacija Vipneta

Za odličan program pobrinulo se Programsko vijeće u sastavu Bojan Markičević, Krešimir Čanić i Toni Milun – redom vrsni edukatori. Upravo je Milun, kao jedan od najpopularnijih profesora matematike u regiji istaknuo: 'Željeli smo napraviti korak naprijed u odnosu na aktivnosti iz prošlih godina. Ponosan sam jer vjerujemo da smo to i uspjeli, te da će svatko tko u nedjelju dođe na Zagrebački Velesajam biti oduševljen. Moram istaknuti kolegicu Franku Miriam Brueckler koja će posjetiteje iznenaditi„math buskingom“, aktivnostima kojima se približava matematika na potpuno drukčiji način'.

Cijeli projekt Znanstvenog piknika počiva na članovima Mreže popularizatora znanosti, a nositelj je Udruga profesor Baltazar. Jedna od vodećih osoba udruge, Renata Brkić, istaknula je: 'Piknik svake godine pokazuje kako će izgledati ZEZ centar (Znanstveni edukativno-zabavni centar) kada ga otvorimo. Ove godine smo dobili i krov zbog loših vremenskih prilika, ali i simbolično smo sve bliže lokaciji budućeg ZEZa. Zahvaljujemo Gradu Zagrebu i svim pokroviteljima jer pokazuju da imaju viziju i da razumiju koliko su znanost i popularizacija znanosti važni za budućnost'.

Za više informacija posjetite piknik.zez.hr ili Facebook stranicu Znanstvenog piknika