nova prijevara

Predstavljaju se kao američki vojnici, ženama obećavaju zajednički život; dvije Bjelovarčanke im uplatile 188.000 kuna

04.01.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Čak 188.000 kuna dvije Bjelovarčanke uplatile su lopovima koji su im se putem lažnih profila na Facebooku predstavili kao američki vojnici koji se nalaze na misijama u svijetu

Na meti su se našle dvije Bjelovarčanke stare oko 60 godina koje su ukupno nepoznatim lopovima uplatile 188.000 kuna. Obje prijevare počinjene su u proteklih pola godine.

Lopovi su se ženama javili putem lažnih Facebook profila na kojima su im se predstavili kao američki vojnici koji se nalaze na misijama u svijetu, priopćila je PU bjelovarsko-bilogorska.

Bjelovarčanke su komunicirale putem Facebooka s nepoznatim osobama koje su im slale slike sebe u vojnim odorama i s misija. Lopovi su ih navodili kako posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s njima i tako stekli povjerenje ovih Bjelovarčanki. Ženama su pisali kako imaju veću količinu novca koju nemaju gdje držati kod sebe, a htjeli bi ga negdje poslati kako bi izbjegli carinu te su im predložili da im u paketu pošalju taj veliki novčani iznos. No da bi im taj paket s novcem mogli uopće poslati, prevaranti su u oba slučaja Bjelovarčanke doveli u zabludu navodeći ih kako one prvo trebaju platiti određeni iznos novca i tako im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac.

Žene su uplatile traženi novac, jedna putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen joj IBAN računa u Torinu u Italiji.

Nakon jedne uplate prva je Bjelovarčanka odustala od svega i više nije htjela plaćati iako ju je prevarant navodio da treba još novca jer je pokraden te sakuplja novac i ne može sam platiti sve što treba. Druga je, pak, žena nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj joj je blokirao profil na Facebooku.

Dok je prva Bjelovarčanka oštećena za oko 8000 kuna, druga je za oko 180.000 kuna.

Policija napominje kako je riječ o starijim ženskim osobama koje žive same i u mirovini su, a prevarnati su ih obećali doći posjetiti u Hrvatsku. Jednoj je čak obećan i zajednički život.

Iz policije upozoravaju građane, posebice starije životne dobi, jer se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, a slike američkih vojnika dostupne putem interneta, da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevara putem društvenih mreža.

Istraga u ova dva slučaja je u tijeku.