ZELENSKI U KANADI

Predsjednik kanadskog parlamenta ispričao se zbog pozdravljanja veterana SS-a

25.09.2023 u 06:45

Bionic
Reading

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota u nedjelju se ispričao jer je prilikom dočeka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Donjem domu predstavio prisutnog veterana Waffen SS-a kao "ukrajinskog heroja".

Dva dana ranije Rota je predstavio 98-godišnjeg Yaroslava Hunku kao "ukrajinskog heroja" u Donjem domu kanadskog parlamentom.

Hunka je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije.

Židovska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Wiesenthal zatražila je od Rote zbog toga ispriku.

Rota je u priopćenju preuzeo odgovornost za, kako je kazao, propust te je istaknuo da je inicijativa "u potpunosti" njegova.

"Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke", rekao je, uputivši "najdublje isprike" židovskim zajednicama.

Zelenskij se u Donjem domu zahvalio Kanadi na pomoći u ratu protiv Ukrajine, a nakon obraćanja Zelenskog Rota je Hunku, koji je bio prisutan u dvorani, pohvalio zbog borbe za ukrajinsku neovisnost od Moskve.

Hunka je dobio ovacije prisutnih.

"U vrijeme rastućeg antisemitizma i iskrivljavanja holokausta, nevjerojatno je uznemirujuće vidjeti kanadski parlament kako plješće pojedincu koji je bio član postrojbe Waffen-SS-a, vojnog ogranka nacista odgovornog za ubojstva Židova i drugih", poručila je priopćenjem u nedjelju organizacija Prijatelji Centra Simon Wiesenthal.

"Mora se dati objašnjenje o tome kako je ova osoba ušla u svete dvorane kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsjednika Doma i ovacije", dodaje se.

Rota je u priopćenju istaknuo da nitko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.