REAKCIJA KATOLIČKE CRKVE

Predsjednik je dirnuo i u ugovor s Vatikanom

Mesić i Jezerinac

Mesić i Jezerinac

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Katolička crkva još nije službeno reagirala na najavu predsjednika Mesića da će uvesti zabranu isticanja raspela u javnim ustanovama. Biskupi su odlučili da neće ishitreno odgovarati na predsjednikov novi napad

Kandidat za predsjednika Republike dr. Miroslav Tuđman istaknuo je kako je 'za Hrvatsku križkršćanska baština i dio nacionalnog identiteta'.

'Napadi na Katoličku crkvu i vjerske osjećaje velike većine hrvatskihgrađana samo su nastavak rušenja nacionalnih vrijednosti i unošenja svađe irazdora među hrvatske građane', navodi se u priopćenju.

'Isto kao što je mnogo branitelja oko vrata nosilo krunicu tako ne trebanijedan hrvatski dužnosnik zlorabiti vjerske ni ateističke osjećaje našihgrađana", ističe u priopćenju dr. Miroslav Tuđman te zaključuje da je 'dostapolitikanstva i unošenja podjela i razdora u narod, dosta izmišljenih slučajevai optužbi, a posebno na račun šutljive većine'.

'Nemojte dopustiti da nam ovi događaji pokvare blagdan', poručio je kolegama i svećenicima mons. Marin Srakić, predsjednik HBK, piše Večernji.hr. 'Treba stati na loptu. Crkva nikome nije dala naputak ili naredila da igdje postavi raspelo, nego se to događa spontano. Razjašnjenje ove situacije traži miran pristup jer se predsjednik dodirnuo i ugovora sa Svetom Stolicom i simbola, pa se mora, koliko god je to moguće, pronaći način za dijalog', rečeno je neslužbeno iz crkvenog vrha.

'Nikad dosad nije bilo problema. Poštujem svačije uvjerenje. Nitko svoje uvjerenje ne može nametati drugome. No, stječe se dojam da se manjina želi nametnuti većini', rekao je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac na kojega se izravno odnosi kritika zbog raspela po vojarnama. Dodaje da se često susretao s preminulom Savkom Dabčević-Kučar koja je rekla da je bilo među njezinim ljudima pokušaja da treba 'oštrije prema vjernicima', ali ona to nije dopuštala jer je to protudemokratski i nehumano.

'Savka je bila agnostik, cijeni je i sam kardinal, ali nosi vrijednosti koje poštuju svakog čovjeka', rekao je biskup dodajući da su upravo križ i krunica bili oslonac u obrani Hrvatske. 'Sjećam se kad sam bio u bolnici u Zagrebu i kad mi je ranjenik slomljene kralježnice rekao da mu snagu daje samo pogled na krunicu i križ iznad njega', ispričao je biskup Jezerinac. Prisjetio se epizode iz svog djetinjstva kada je 1949. policajac ušao u njegovu učionicu, zgrabio raspelo, bacio ga o pod i gazio nogom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi