REAKCIJE NA 'HIPOKRATA'

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora 'teško može vjerovati'

13.11.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Nakon uhićenja pedesetak liječnika u sklopu akcije Hipokrat, u medicinskim krugovima i dalje traje nevjerica. Brojkom privedenih bio je iznenađen i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Metelko i šefica saborskog Odbora za zdravstvo Biljana Borzan, koji smatraju da se, ukoliko se dokaže krivnja, privedenim liječnicima treba oduzeti licenca za rad

'Ovom akcijom je bačena velika ljaga na medicinsku struku i nadam se da će se što prije rasvijetliti okolnosti, da se vidi što se događalo. S jedne strane, radi li se samo o tome da su liječnici uzimali novce ili su još uz to i ugrožavali zdravlje pacijenata? Nadam se da nije ovo drugo i da je motivacija bila samo financijska', prokomentirala je akciju Hipokrat predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Biljana Borzan.

Podsjetimo, u jučerašnjoj velikoj akciji privedena je cijela uprava farmaceutske tvrtke Farmal i 27 njihovih zastupnika, zatim 49 liječnika i jedna ljekarnica. U USKOK-ovom priopćenju stoji kako postoji osnovana sumnja da su iz Farmala kontinuirano nagrađivali liječnike i ljekarnike da izdaju i propisuju njihove lijekove. Davali su im mito u vrijednosti 10 posto prodanih lijekova. Usto, pod istragom je oko 350 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske.

'Očito da se u Hrvatskoj stvorila antikorupcijska klima i to mi je drago jer pokazujemo zrelost kao društvo i da da smo postali društvo u kojem nitko ne može raditi sve što se sjeti i društvo u kojem će se svatko osjećati sigurnije jer zna da dolazi u bilo koju instituciju dobiti uslugu kakva im pripada bez da razmišljanja da li su korupcijski razlozi u podlozi', prokomentirala je novinarima u Saboru Borzan.

Šokiran jučerašnjim razvojem događaja bio je i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Metelko

'Kao predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora teško mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo. Mislim da treba pričekati da vidimo što se zapravo dogodilo. Kad, s druge strane, razmišljam objektivno, u okruženju u kojem su nestale stotine milijardi u jednom razdoblju i desetine milijardi u drugom razdoblju, pitanje je u kakvom smo okruženju živjeli', kazao je Metelko, uvjeren da je na liječnike utjecaja imala i sveukupna korupcija u društvu.


Iako su osumnjičeni liječnici i farmaceuti tek na ispitivanju u USKOK-u, ni Borzan ni Metelko ne bježe od najstrože kazne ukoliko im se dokaže krivnja.

'Mi, liječnici, polažući Hipokratovu zakletvu zaklinjemo se da ćemo raditi uvijek u interesu pacijenta. Ako se dokaže suprotno, onda sam za oduzimanje licence, ali se iskreno nadam da se ovdje ne radi o tome', kazala je Borzan, dok je Metelko poručio kako se ovdje 'osim kriminala, radi i o velikoj medicinskoj pogrešci'.