BLAGODATI DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA

Predsjedničkom kandidatu u Puli sude za masovno ubojstvo

13.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Nekadašnji makedonski ministar unutarnjih poslova, ujedno i hrvatski državljanin s prebivalištem u Balama, Ljube Boškovski, kandidirao se na predsjedničkim izborima u Makedoniji 22. ožujka, iako mu 3. veljače pred Županijskim sudom u Puli počinje suđenje za ubojstvo sedmorice državljana Pakistana i Indije

U optužnici za slučaj Raštanski lozja navodi se da su u ožujku 2002. pripadnici makedonske specijalne policijske postrojbe Lavovi postavili zasjedu, a potom i ubili šest Pakistanaca i jednog Indijca, s ciljem da se Makedonija u svijetu predstavi kao aktivni sudionik svjetske borbe protiv terorizma.

Boškovski je tada izjavio da postoje dokazi (koje nikad nije prezentirao) da je navedena 'teroristička skupina' planirala napade na britansko i američko veleposlanstvo u Skoplju. Obitelji ubijenih i svjetski mediji optuživali su Boškovskog da je naredio ubojstvo s namjerom dodvoravanja SAD-u.

Makedonija je prije nekoliko godina ustupila predmet Hrvatskoj, budući da je Boškovski državljanin ovih dvaju država, no nakon što je Boškovski pred Haškim sudom oslobođen odgovornosti za ratni zločin u Ljubotenu 2001, Makedonija je ponovno zatražila da se predmet vrati njihovom tužiteljstvu.

U međuvremenu je Boškovski, koji uživa nepodijeljenu potporu patriotskog bloka u Makedoniji, najavio svoju kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji. Još uvijek se nagađa hoće li njegovu kandidaturu podržati neovisna lista ili vladajuća stranka VMRO-DPMNE, no svakako je jedan od najjačih favorita u utrci za makedonskog predsjednika.

Državna izborna komisija Makedonije tvrdi da zakonski nije moguće osporiti kandidaturu Boškovskog, dok iz Županijskog suda u Puli kažu kako su ročišta zakazana tijekom cijele veljače.

'Kako će Boškovski uskladiti predsjedničku utrku u Makedoniji i suđenje, nije naš problem sve dok se redovito pojavljuje na ročištima', rekao je sudac Damir Krpan za makedonski Utrinski vesnik.