ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Predsjednici solidna trojka, posao radi bolje od Josipovića

09.02.2017 u 19:33

Bionic
Reading

Nakon dvije godine mandata predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za svoj rad ocijenjena je školskom ocjenom 3,3. Prije godinu dana imala je ocjenu 3,4. Bolje ocjene dobiva kod HDZ-ovih birača (4,2), a od oporbenih dobiva 2,5. Rezultat je to istraživanja Dnevnika Nove TV

Nakon dvije godine mandata 60 posto birača odobrava poteze predsjednice RH, a njih 34 posto ne odobrava, dok ne zna njih šest posto. Gotovo identične brojke imala je i prije godinu dana. HDZ-ovci gotovo jednoglasno odobravaju njezine poteze ili 93 posto njih, dok 64 posto SDP-ovca ne odobrava predsjedničine odluke i poteze.

Istraživanje Dnevnika Nove TV otkriva da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bolje obavlja posao nego njezini prethodnik Ivo Josipović. Tako misli 49 posto ispitanika. Da to radi podjednako kao on misli njih 24 posto, a da je lošija od bivšeg predsjednika smatra njih 25 posto. Ne zna njih 2 posto. 

Suradnja predsjednice RH i Vlade ocijenjena je školskom ocjenom 3,6. Suradnja sa Zoranom Milanovićem nakon dvije godine još je potonula i sada je 2,1. Prije godinu dana ocjena je bila 2,3. I na kraju, kratko je s njim surađivala, ali ocjena rada s premijerom Tihomirom Oreškovićem je 3,1, dok je prije godinu dana bila 3,5. Predsjednica će davati potporu Vladi, smatra to 61 posto građana.

Da će biti neutralna, misli njih 20 posto, a da će biti kritična smatra samo 12 posto, dok ne zna njih 7 posto. Istraživanje Dnevnika Nove TV provedeno je od 6. do 8. veljače 2017. godine na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana RH. Pogreška mjerenja je +/-4 posto. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja.