KRITIKA DIPLOMACIJE

Predsjednica uporno praši po sektoru za koji je sama odgovorna. Zašto ne učini nešto?

30.05.2017 u 20:33

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet je kritizirala rad hrvatske diplomacije, iako ona izravno sudjeluje u kreiranju vanjske politike. Na konferenciji 'Brendiranje Hrvatske' izjavila je da je iznimno razočarana kad čuje od naših gospodarstvenika kako se naša diplomacija zatvorila u sebe i u urede i kako ne djeluju ni u pomoći tvrtkama koje dolaze na određeno tržište niti u brendiranju Hrvatske u smislu javne diplomacije

Ovo nije prvi put da predsjednica kritizira rad hrvatske diplomacije. Kritizirala je i rad bivšeg ministra Mire Kovača, ali i aktualnog ministra Davora Ive Stiera, zamjerivši im spore promjene u diplomaciji.

SDP-ovac Joško Klisović kao zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova u vladi Zorana Milanovića, četiri godine je radio na projektu gospodarske diplomacije koji je, podsjeća, ugašen odmah nakon njihova silaska s vlasti i formiranja vlade Tihomira Oreškovića.

Klisović se čudi kritikama predsjednice na račun diplomacije jer je ona na dužnosti već gotovo dvije i pol godine kao osoba koja izravno definira vanjskopolitičke prioritete.

'Predsjednica Grabar Kitarović kritizirajući hrvatsku diplomaciju, u stvari kritizira sebe jer nije povukla nikakav potez da se takvo stanje, ako je nezadovoljavajuće, popravi', kaže Klisović za tportal.

SDP-ovac naglašava da je on kako zamjenik ministra četiri godine radio na tome o čemu ona govori - stvaranju novoga koncepta koji je na kraju bio poslan i kao upitnik hrvatskim poduzetnicima, što se, ističe, nikad nitko nije usudio u hrvatskoj državi: dati građanima da procijene njihov rad.

Tvrdi da je otvorio vrata veleposlanstava našim poduzetnicima i da ni jedan njihov zahtjev nije mogao ležati u veleposlanstvu ili na Zrinjevcu u nekoj ladici, a da se na njega ne reagira. Uveden je niz mjera gospodarske diplomacije.

'Čak smo imali i projekt brendiranja Hrvatske, ali je zapelo na novcu koji je trebalo osigurati u proračunu. Inicijalna prosudba je bila da treba osigurati 10 milijuna kuna godišnje u proračunu, ali kako se sredstva nisu pronašla, projekt je propao', kazao nam je Klisović.

Projekt je predviđao istraživanja o tome kako nas percipiraju u zemljama svijeta te analizu mehanizama države kojima se služe u brendiranju pa da potom pokrenemo i mi sličan projekt. 'Nije to samo turizam', napominje Klisović.

No Oreškovićeva vlada i ona koja ju je naslijedila, vlada Andreja Plenkovića, odustali su od svega. Kaže da aktualnog ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ivu Stiera uopće ne zanima gospodarstvo: 'Nisu htjeli nastaviti graditi sustav, a nemaju viziju kako dalje. Sad će reći da je to bilo loše jer je radila SDP-ova vlada.' No Klisović poručuje da je to bio hrvatski projekt, a ne SDP-ov.