POSJET KITCHENERU

Predsjednica u Kanadi otkrila drugu dimenziju obrazovanja

22.11.2016 u 10:45

Bionic
Reading

Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u kanadsku regiju Waterloo dovela je želja da u svojoj zemlji primjeni 'svijet inovacija' kakav vlada u tom području, pišu u utorak mjesni mediji

Grabar-Kitarović posjetila je u ponedjeljak hrvatsku zajednicu u gradu Kitcheneru u južnom Ontariju, a zatim je obišla istraživački kvantni-nano centar na obližnjem sveučilištu Waterloo.

'Zadivljena sam tehnološkim razvojem kakav sam ovdje vidjela', rekla je predsjednica u kratkom razgovoru za mjesno dopisništvo kanadske televizije.

'Ovo je svijet inovacija, a inovacije investirane u znanost i tehnologiju temelj su današnjeg razvoja, a to želim donijeti u Hrvatsku'.

'Mi se previše oslanjamo na tradicionalnu industriju i na turizam koji je relativno nestabilna grana ekonomije jer ovisi o mnogim uvjetima koji su izvan naše kontrole", rekla je Grabar-Kitarović i naglasila kako je hrvatski obrazovni sustav potrebno uvesti u 'drugu dimenziju, više naglasiti STEM područje, više ulagati u istraživanje i razvoj'.

Hrvatska je predsjednica rekla i kako bi u Hrvatskoj trebalo primijeniti 'klimu suradnje kakva ovdje postoji', odnosno suradnju između lokalnih sveučilišta, mjesnih vlasti, tvrtki iz privatnog sektora i nevladinih organizacija.

Prije posjeta sveučilištu u Waterloou, na kojem se susrela i sa studenima hrvatskog jezika i kulture, predsjednica se sastala s gradonačelnikom Kitchenera Berryjem Vrbanovicem, koji je rođen u Hrvatskoj, te s predstavnicima hrvatske zajednice u tom gradu.

Ovaj posjet hrvatskoj zajednici u Kanadi jasan je znak kako Hrvatska računa na vaše iskustvo i znanje stečeno ovdje koje sigurno možemo primijeniti u raznim sektorima, posebice gospodarstvu i obrazovnom sektoru, kazala je Grabar-Kitarović na susretu s Hrvatima, doznaje se iz Ureda predsjednice.

'Upravo Kitchener je dobar primjer grada koji ne obiluje prirodnim bogatstvima, a jasno je pozicioniran na mapi Kanade i svijeta - svojim ulaganjem u obrazovanje i spajanjem tog obrazovanja s primijenjenom tehnologijom, posebice IT sektorom. To je dokaz kako kvalitetna obrazovna reforma može pridonijeti razvoju društva i gospodarstva', naglasila je hrvatska predsjednica.

Po popisu stanovništva, u regiji Waterloo živi 4.450 ljudi hrvatskog podrijetla.