minhenska konferencija

Predsjednica se neće susresti s Trumpovim ljudima, ali hoće s Putinovim

17.02.2017 u 21:30

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u Münchenu na sigurnosnoj konferenciji na kojoj sudjeluje tridesetak šefova država i vlada. Glavne zvijezde konferencije su članovi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa - potpredsjednik Mike Pence i ministar obrane James Mattis. S kojima, međutim, hrvatska predsjednica neće imati bilateralan susret

Svjetske čelnike okupljene u bavarskoj prijestolnici, sasvim sigurno, najviše zanima kakve će poruke odaslati čelnici Trumpove delegacije.

Iz Ureda predsjednice neslužbeno su poručili kako činjenici što se Kolinda Grabar Kitarović neće službeno susresti s nikime iz američke delegacije ne treba davati posebnu pažnju.

'S važnim ljudima nove američke administracije predsjednica je razgovarala prije nešto više od mjesec dana tijekom boravka u SAD-u. U međuvremenu se nije otvorila nijedna nova tema koja bi zahtijevala ponovni susret hrvatske predsjednice s američkim čelnicima ovdje u Münchenu', kažu.

I sama predsjednica danas je na novinarsko pitanje hoće li se susresti s ljudima iz Trumpove delegacije s obzirom da je prije nešto više od mjesec dana bila u SAD-u rekla kako 'u ovom trenutku nema potrebu inzistirati na takvom sastanku'.

Kaže da je tijekom nedavnog boravka u SAD-u raspravila brojna pitanja, da nema dogovoreni bilateralni sastanak s nikime iz američke delegacije, te da joj je raspored ionako prilično popunjen.

Sasvim sigurno, najvažniji susret hrvatske predsjednice tijekom minhenske sigurnosne konferencije bit će sutrašnji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

O čemu će sve točno razgovarati s moćnim Putinovim šefom diplomacije iz Ureda predsjednice nisu nam otkrili.

Uoči sutrašnjeg susreta s Lavrovom, predsjednica je komentirala svoj jučerašnji govor tijekom kojeg je ocijenila da je miješanje Rusije prijetnja integracijama država jugoistočne Europe u NATO i Europsku uniju. Napomenula je kako se od Rusije ne smije praviti neprijatelja.  

'Pristup na dva kolosijeka jest u jednu ruku čvrsto braniti načela međunarodnog prava, ali u drugu ruku surađivati s Rusijom. Od Rusije ne smijemo raditi neprijatelja. Moramo biti vrlo jasni u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i prava svake države da donosi političke oduke o svojoj budućnosti.

Svakako smo zainteresirani i za gospodarsku suradnju, ali i želimo snažniji dijalog s Rusijom o stanju na jugoistoku Europe, te o borbi protiv terorizma i situaciji u Siriji', rekla je danas Kolinda Grabar Kitarović.

Prije sutrašnjeg razgovora sa šefom ruske diplomacije, predsjednica RH danas se susrela s nekoliko državnika.

Među ostalim, susrela se s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim, afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, te sa predsjednicima Finske i Bugarske.

Kolinda Grabar Kitarović razgovarat će i s bavarskim premijerom Horstom Seehoferom, predsjednikom Kršćansko-socijalne unije (CSU).