reagiranje

Predsjednica: Nisam rekla da su muslimani u strahu, bilo je to novinarsko kraćenje

12.09.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Nakon reagiranja zagrebačkog muftije Aziza ef. Hasanovića u srijedu se oglasila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

'Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu', navodi se iz Ureda predsjednice u izjavi za televiziju N1.

'Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu', stoji u priopćenju Ureda, u kojem se naglašava kako je stav predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u potpunosti sukladan s priopćenjem zagrebačkog muftije od srijede.

'S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj predsjednica Grabar Kitarović održava redovit dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga', stoji nadalje u priopćenju Ureda predsjednice.

>>> Muftija Hasanović: Muslimani se ne boje! Nadam se da će predsjednica demantirati to što je rekla

Ured je, također, napomenuo kako je u navedenom intervjuu za austrijski list Kleine Zeitung predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su 'hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'.


  • +14
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

'Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice, gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice', zaključuje se u priopćenju.