NA ZAMOLBU MAĐARSKOG KOLEGE

Predsjednica RH bit će glavna pokroviteljica 450. godišnjice Sigetske bitke

12.01.2016 u 10:20

Bionic
Reading

Predsjednici Mađarske, Hrvatske i Turske očekuju se u rujnu u Sigetu, u jugozapadnoj Mađarskoj, na obilježavanju 450. godišnjice junačke obrane toga grada od Turaka, objavila je agencija MTI

Nikola Šubić Zrinski i njegova višestruko malobrojnija posada mjesec je dana odolijevala napadima Osmanlija, rekao je Janos Hovari, predsjednik organizacijskog odbora obilježavanja godišnjice bitke, otvarajući Spomen-godinu Zrinski-Siget.

Razni događaji kojima će se komemorirati slavna bitka počinju u Sigetu 13. veljače. Uključivat će konferencije povjesničara, gastronomske izložbe i glazbene nastupe.

Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Gordan Grlić-Radman rekao je agenciji MTI da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti glavna pokroviteljica memorijalne godine na zamolbu mađarskog kolege Janosa Adera.

Grlić-Radman se nada da će susret Grabar-Kitarović, Adera i Recepa Tayyipa Erdogana biti među središnjim događajima spomen-godine i da će Mađari još jednom imati priliku vidjeti operu Nikola Šubić Zrinski skladatelja Ivana Zajca. Rekao je i da će hrvatski i mađarski filmaši zajedno producirati dokumentarni film o Sigetskoj bitki.

Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski je s 2.500 vojnika uspio zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Velilčanstvenog prema Beču.

Turci su pod Sigetom izgubili 20.000 vojnika i to ih je koštalo uspješnog pohoda na Beč. Zrinski i njegovi vojnici junački su branili grad mjesec dana, ali kad su shvatili da Turke više ne mogu zadržati, umjesto predaje odlučili su se za proboj iz grada 8. rujna 1566., iako su znali da im to donosi sigurnu smrt.