NARUŠENO ZDRAVLJE

Predsjednica objasnila zašto je pomilovala tajkuna Sulića

02.02.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Od 25 osuđenika koje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila pomilovati, najveću medijsku pažnju zadobilo je pomilovanje Leona Sulića, bivšeg direktora 'Croatia busa' i donatora HDZ-a osuđenog zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sulić je jedini kojega je predsjednica posve oslobodila od izvršenja neizdržanog dijela izrečene kazne - ostalima je taj dio kazne zamijenila uvjetnom osudom, umanjila im kaznu ili ih privremeno rehabilitirala. Iz Ureda predsjednice tportal doznaje da je Suić pomilovan prvenstveno zbog narušenog zdravlja

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oslobodila je Leona Sulića od neizdržanog dijela izrečene kazne zatvora u trajanju od godine i 10 mjeseci zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sulić je zbog gospodarskog kriminala teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju 2011. nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu tvrtke domogao stana u vrijednosti od više od 589 tisuća kuna.

Prema uputi Davora Derenčinovića, predsjednika Komisije za pomilovanja, tportalu su iz Ureda predsjednice dostavili odgovor na pitanje zbog čega je predsjednica pomilovala Leona Sulića.

'Vezano za upit o razlozima za dodjelu pomilovanja osuđeniku Leonu Suliću, skrećemo pozornost na sadržaj obrazloženja Rješenja Ustavnog suda broj: U-I-957/2007, U-I-2290/2009 („Narodne novine“, broj 37/11) prema kojem Zakon o pomilovanju (NN broj 175/03), kao ni bilo koji drugi zakon, ne sadrži odredbu po kojoj bi postojala obveza Predsjednika/ce Republike da obrazloži svoju odluku o pomilovanju određenog osuđenika. Ipak, članak 12. stavak 3. (javna objava odluke) navedenog Zakona, treba sagledavati kao rješenje koje osigurava nužni stupanj uvida javnosti u pomilovanja tj. uvid u vrste, odnosno težinu kaznenih djela u svezi s kojima se pomilovanja daju. Na taj se način omogućava javnosti da izgradi stavove o radu Predsjednika/ce Republike u tom ustavnopravnom području.

Prigodom prijedloga odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, primarno je uzeto u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja kao i znatan protek vremena od počinjenja kaznenog djela. Osim toga, želimo naglasiti kako se u slučaju Leona Sulića, akt pomilovanja isključivo i jedino odnosi na izrečenu kaznu zatvora za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te ni u kom slučaju ne podrazumijeva oprost tj. oslobođenje od potraživanja i naknade štete na ime imovinskopravnog zahtjeva oštećenoj tvrtki 'Croatia bus' d.d.', poručili su iz Ureda predsjednice.