'SIGURNOSNI IZAZOVI'

Predsjednica čestitala Dan oružanih snaga, ali i progovorila o 'možebitnim ugrozama'

27.05.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je u prigodi obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima, kadetima, ročnicima, pričuvnicima, vojnim specijalistima te državnim službenicima i namještenicima

'Želim svima vama, pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, u ime hrvatske države, hrvatskoga naroda i svih građana zahvaliti na predanom radu u proteklom razdoblju', poručila je predsjednica čestitavši i na postignućima na temelju kojih su hrvatske Oružane snage danas dio NATO-saveza, a Hrvatska članica EU-a koja djelotvorno pridonosi međunarodnom miru i sigurnosti. 

Posebice je čestitala svim promaknutim, odlikovanim, pohvaljenim i nagrađenim časnicima, dočasnicima, vojnicima i mornarima. 'Vama i vašim obiteljima želim svako dobro', poručila je dodavši neka im ova obljetnica bude poticaj za ustrajan rad i daljnji uspješan razvoj Oružanih snaga te za napredak Republike Hrvatske. 

Predsjednica je u čestitci istaknula kako se u godini u kojoj obilježavamo 25 godina međunarodnoga priznanja i primanja u UN, s ponosom i dostojanstvom prisjećamo svih pripadnika Zbora narodne garde, Hrvatske vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske, izražavajući poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život i zdravlje ugradili u temelje naše domovine.

Jednako tako, s pijetetom i zahvalnošću prisjećamo se prvog hrvatskog Predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, napominje Predsjednica.

'Vrijednosti koje je Domovinski rat iznjedrio, prvenstveno domoljubno zajedništvo, postojanost državotvorne ideje te važnost jasnih ciljeva i čvrstih načela u vođenju jedinstvene državne politike, trajnog su značenja i trebaju nam biti jasna nit vodilja i u današnjim vremenima', piše predsjednica i dodaje kako će se u skladu s ustavim ovlastima Predsjednice države i vrhovne zapovjednice, i nadalje zauzimati kako bi naš sustav obrane i Oružane snage ostali u vrhu hrvatskih nacionalnih ciljeva i prioriteta.

  • +26
Kolinda Grabar Kitarović s hrvatskim vojnicima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Naglašava kako je dosadašnjom tranzicijom sustava obrane i provedbom obrambenih reformi na svim razinama u protekla dva desetljeća te punopravnim članstvom u NATO-u, uspješno zaokružen cjelovit i zahtjevan proces preustroja Oružanih snaga. 'Tako su izgrađene i potrebne vojne sposobnosti za sudjelovanje Oružanih snaga u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU-a', piše predsjednica. 

Ocjenjuje kako su razvojem vojnih sposobnosti u proteklom razdoblju, Oružane snage dostigle razinu suvremene profesionalne vojne organizacije, koja je sposobna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima. 

Stoga smo izuzetno ponosni na, kako ističe, postignuća koja naši vojnici, dočasnici i časnici ostvaruju u domaćim i u međunarodnim okvirima.

Za svaku je pohvalu, smatra predsjednica, doprinos Oružanih snaga u izvršavanju brojnih humanitarnih zadaća pomoći hrvatskim građanima i građanima drugih država u slučaju tehničkih nesreća i elementarnih nepogoda, gašenja požara na otvorenom prostoru, operacija traganja i spašavanja te pomoći pri prijevozu oboljelih i unesrećenih.

'Svima su nam razvidne novi i složeni sigurnosni izazovi i možebitne ugroze', napominje i dodaje kako je zbog toga pokrenut zahtjevan i složen proces uspostave sustava domovinske sigurnosti koji će biti učinkovit u predviđanju, prepoznavanju opasnosti i ugroza te djelotvoran u odgovoru na konvencionalne i asimetrične sigurnosne izazove i prijetnje.

Predsjednica smatra kako je opremanje Oružanih snaga odgovarajućim oružničkim sustavima temelj za postizanje potrebite razine sposobnosti i spremnosti snaga, no poručuje kako su, ipak, pripadnici Oružanih snaga naša najveća vrijednost pa je i u njih potrebno sustavno ulagati. 

Stoga moramo u vremenu koje dolazi, istaknula je, objediniti napore u potpori cjeloživotnog profesionalnog razvoja vojnog osoblja, upravljanja karijerama, kako tijekom djelatne vojne službe, tako i nakon njezina završetka, a isto tako i u pogledu osiguranja najboljih mogućih uvjeta za boravak i rad u vojarnama.