DONACIJA IZ CHICAGA

Predsjednica 'Bubamari' uručila ček od 10.500 dolara

14.01.2016 u 20:55

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak predvečer posjetila je u Vinkovcima Udrugu osoba s invaliditetom „Bubamara“, koja na području Vukovarsko-srijemske županije okuplja oko 1400 članova s različitim oblicima invaliditeta, te joj je uručila ček na 10.500 američkih dolara prikupljenih na večeri u Chicagu od donatora iz toga grada i u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Dirljivo dočekana u „Bubamari“ od djece i mladih s invaliditetom, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će donirana financijska sredstva pomoći radu te udruge iako je riječ o „kapi u moru“ s obzirom na to koliko je potrebno njoj i sličnim udrugama.

„Svi smo mi jednaki, svi imamo pravo na jednake mogućnosti, a mi bez invaliditeta moramo se potruditi da vama stvorimo u životu uvjete kako biste iskoristili sve potencijale koje imate, da ostvarite sebe kao osobe i pridonosite razvoju ovoga društva“, rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je da je osobno sva financijska sredstva dobivena za troškove predizborne kampanje dala u dobrotvorne svrhe, „… a najveći dio udrugama koje se brinu o osobama s invaliditetom“.

Predsjednik „Bubamare“ Tomislav Velić zahvalio je na donaciji te je podsjetio da je prije manje od tri godine ta udruga od Hrvata iz Chicaga već dobila donaciju od 10.000 dolara, a sad će novac iskoristiti kako bi ih preko EU fondova multiplicirala svoje projekte.

Predstavljajući tu udrugu, istaknuo je da je u njoj 1400 članova s različitim stupnjem invaliditeta i da su svi članovi sa svojim obiteljima različiti, no sve ih veže jedno – muka koju invaliditet nosi.

U udruzi je zaposleno 170 osoba te se preko nje realiziraju projekti osobnog asistenta i asistenta u nastavi, prijevoz osoba s invaliditetom, projekt rane intervencije, pomoć logopeda i defektologa te drugi projekti.

Predsjednica Grabar-Kitarović nakon toga u Vinkovcima je posjetila Udrugu „8+“ koja okuplja obitelji s osmero i više djece, a u kojoj je trenutačno 160 obitelji, uglavnom iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

Predsjednik te udruge Antun Trbuk rekao je da su njezini članovi „siromašni novcem, no bogati životom“, pri čemu je istaknuo kako vjeruje da će udruga sa svojim iskustvima, u partnerstvu s predsjednicom i novom Vladom, sudjelovati u pronalaženju načina kako bi Hrvatska bila bogata djecom, a mladi iz nje prestali odlaziti.

„Demografija je daleko najveći problem. Hrvatska stari, Hrvatska umire“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući kako se u hrvatskoj - osim što mladi ljudi iz nje odlaze - „ne rađa dovoljno djece da bismo mogli generirati radnu snagu i samu naciju, dakle i državu".

"S tim se problemom Hrvatska mora suočiti", rekla je hrvatska predsjednica i dodala da on obilježava sva ostala pitanja, od gospodarstva i socijalnih pitanja do vanjske politike, nacionalne sigurnosti i položaja Hrvatske u svijetu.

U razgovoru s članovima te udruge predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula da je „posao predsjednice manje zahtjevan od posla majke“ te im izrazila divljenje zbog teškoga posla odgoja djece.