SDP-OVCI IZVIŽDANI

Pred SDP-om i HDZ-om prosvjednici tražili ostavke

16.07.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Više od tisuću građana prosvjedovalo je pred središnjicama SDP-a i HDZ-a u Zagrebu kako bi još jednom izrazili svoje nezadovoljstvo gradnjom ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici.

Iako su aktivisti Prava na grad i Zelene akcije preko tportala poručili da ne žele da im se itko obrati jer je riječ o prosvjedu, na ulazu u stranku pojavili su se predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik zagrebačkog ogranka stranke Davor  Bernardić i predsjednik Zagrebačke skupštine Boris Šprem po kojima su prosvjednici osuli drvlje i kamenje. Iako se pokušao obratiti prosvjednicima, Milanovića su dočekali zvižduci i uzvici gnjevne mase: 'Lopove, lopove!

Što je naljutilo Šprema?

Mrnarević je u jednom trenutku citirao poznatog talijanskog političara Antonia Di Pietra koji je rekao da su 'za razliku od običnih građana političari uvijek krivi dok im se ne dokaže suprotno'. Ove riječi razljutile su Borisa Šprema koji se upustio u verbalni obračun s Mrnarevićem koji mu je na to rekao da je isti Milan Bandić i da je cijeli SDP personifikacija Bandića.

Prilikom pokušaja razgovora s glumcima Vilijem Matulom, Uršom Raukar i akademskim slikarom Perom Mrnarevićem,Milanović nije mogao doći do riječi jer je neprestano bio prekidan i nadglasavan, odnosno, kako mu je rekao Mrnarević: 'Dosta ste vi pričali. Sada je vrijeme da slušate nas i nećete govoriti ništa.' Na to je masa ponovno počela uzvikivati: 'Lažove lažove!

Zoran Milanović se samo smijulji i ceri. Kad god je neka situacija njega nema jer je vjerojatno na treninzima po Europi gdje ga uče kako se smijati. Međutim, Zorane Milanoviću, ti nisi naša jedina i posljednja prilika. Mi smo zajedno jedina i posljednja prilika', rekao je na prosvjedu Vili Matula

Kad je uvidio da od pokušaja razgovora neće biti ništa jer je cijela situacija u jednom trenutku mogla eskalirati u naguravanje zbog skučenog prostora u kojem se prosvjed održavao, šef SDP-a odlučio se povući uz riječi: 'Ako nam nešto zamjerate, zamjerate nam s pravom. Želimo vam svu sreću.'

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević kazao je da se prosvjed održava pred SDP-om i HDZom jer su te stranke suodgovorne za to što je do slučaja Varšavska uopće došlo. 'SDP je dizanjem ruku omogućio da se dogodi što se dogodilo u Varšavskoj', rekao je Tomašević, dodavši da se radovi u Varšavskoj ne smiju nastavati jer u njima sudjeluju gradska poduzeća koja plaćaju građani.

Podsjetio je pritom da su još prije zatražili ostavku Milana Bandića, no da ih on nije poslušao. 'On za nas više ne postoji, on je gradonačelnik bez legitimiteta. On je fikus', rekao je Tomašević

Aktivisti su izdali i proglas u kojem zahtijevaju da institucije konačno počnu uvažavati stavove građana te da se pod hitno zaustavi gradnja rampe u Varšavskoj.

Na kraju prosvjeda pred SDP-om aktivisti su ostavili dvije građevinske ograde koje su zapravo 'simbol otimanja javnog prostora građanima diljem Hrvatske'.

Prosvjednici su se nakon izražavanja nezadovoljstva ispred SDP-a krenuli i put HDZ-a kojeg, kako je rekla Urša Raukar, smatraju 'podjednako krivim za svinjariju koja traje tri godine, a kulminirala je četvrtak'.

'Ovdje smo došli zato što HDZ tri i pol godine podržava ono što Milan Bandić radi', kazao je na Trgu žrtava fašizma pred sjedištem HDZ-a Tomašević

Zbog svega učinjenog u te u tri i pol godine zatražili ostavke ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka

Uzvicima 'mafija, mafija!' građani su jasno dali do znanja što misle o njihovom radu.

'Dropulićka nije ministrica graditeljstva i zaštite okoliša, ona je ministrica zaštite graditeljstva i to je posve jasno zbog čega. Nigdje u svijetu ne postoji da jedna ministrica graditeljstva može biti i većinski dioničar jedne građevinske tvrtke. Ona je svoje prste imala 1997. godine u prvoj devastaciji Cvjetnog trga', kazao je Tomašević pozvavši sve okupljene koji imaju crveni povez oko ruke da ih podignu u zrak.

'Ovaj povez označuje da smo građani drugog reda koji se ne mogu slobodno šetati svojim gradom jer nam je izrečena mjera zabrane ulaska u Varšavsku', istaknula je Raukar