nova era

Pravnik o izboru Horvatovića na čelo Visokog kaznenog suda: Izabran je čovjek koji je Šeksov iskaz ocijenio nevjerodostojnim. To se može nazvati tektonskim pomakom u pravosuđu

02.04.2021 u 09:39

Bionic
Reading

Na čelo Visokog kaznenog suda (VSK) izabran je sudac koji je svjedočenje Vladimira Šeksa ocijenio nevjerodostojnim, piše u petak Jutarnji list, opisujući izbor Željka Horvatovića mogućim početkom nove ere hrvatskog pravosuđa

Dnevnik ističe kako na tu dužnost DSV nije imenovao suca Ivana Turudića, kojem je bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio tehničko-administrativne poslove osnivanja novog suda i time ga na neki način predodredio za predsjednika i 'zaštitni znak' toga suda, nego Željka Horvatovića, vrlo samozatajnog suca koji nije eksponiran u javnosti.

'U srijedu se dogodilo puno više od toga da je na čelo nekog suda izabran jedan, a ne neki drugi sudac. Taj se izbor može nazvati pravim tektonskim pomakom u pravosuđu', prokomentirao je za Jutarnji jedan od iskusnih pravnika te poznavatelja formalnih i neformalnih odnosa unutar hrvatskog pravosuđa.

Dnevnik navodi i da je nastupio kraj vladavine Turudića, ali i predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, godinama glavnih kadrovika hrvatskog pravosuđa. I onda kad nisu bili članovi DSV-a, tijela koje imenuje suce, utjecali su na to da u DSV budu izabrani suci bliski njima, kaže Jutarnjem listu jedan od dugogodišnjih zagrebačkih sudaca.

Horvatović je pravnik postupne sudačke karijere. Kolege suci opisuju ga kao poštenog, ugodnog, u komunikaciji vrlo pristojnog i razboritog. Kloni se istupa u javnosti, nemoguće ga je vidjeti u počasnim stadionskim ložama i na rođendanskim zabavama moćnika. Nije celebrity, nego knjiški moljac.

Iako je u karijeri donio više od tisuću presuda, šira je javnost za njega prvi put čula tijekom suđenja Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratne zločine u Osijeku jer je predsjedao sudskim vijećem.

Nekoliko dana prije izricanja presude Glavaš je pobjegao u BiH, a presuda će razbjesniti ne samo Glavaša i ostale osuđene, nego i Vladimira Šeksa, jer je Horvatović u 150 stranica dugoj presudi Šeksov iskaz na suđenju ocijenio nevjerodostojnim, donosi Jutarnji list.

U izjavi dnevniku Horvatović je kazao da će se na novoj dužnosti truditi da na sudu vlada dobro ozračje za rad i da svaki sudac pruži maksimum u radu. 'Za kvalitetu rada nekog suda primarni faktor je integritet sudaca', rekao je Horvatović.