AMERIČKI ANALITIČARI

Pravi cilj izraelske ofenzive u Gazi svrgavanje Hamasa

05.01.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Deklarirani ciljevi izraelskih operacija protiv Hamasa u Gazi su zaustavljanje raketnih napada na jug Izraela i prekid kanala za krijumčarenje oružja iz Egipta u Gazu, no je li pravi cilj svrgavanje Hamasa s vlasti, pita se The New York Times

"Mogu li raketni napadi stvarno biti zaustavljeni na dulje vrijeme dok Hamas ostaje na vlasti u Gazi?", pita se NY Times i nastavlja da "ako je odgovor ne, tada je pravi cilj operacije u potpunosti ukloniti Hamas, bez obzira na cijenu".

Kao potvrdu teze da je pravi cilj operacija Izraela u Gazi uklanjanje s vlasti Hamasa, list citira ovotjednu izjavu izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni kako "nema sumnje da je sve dok Hamas nadzire Gazu, to problem za Izrael, problem za Palestince i problem za cijelu regiju".

Zamjenik premijera Haim Ramon bio je još jasniji u petak nevečer u intervjuu izraelskoj televiziji, rekavši da Izrael ne smije završiti ovu operaciju ostavljajući i dalje Hamas na vlasti u Gazi.

"Najvažnija je stvar da ne ostavimo Hamas na vlasti", rekao je Ramon.

"Ako rat završi neodlučno, kao što se očekuje, a Izrael se suzdrži od ponovne okupacije Gaze, Hamas će dobiti diplomatsko priznanje. Bez obzira kako to zvali Hamas će dobiti legitimitet", ocijenio je politički analitičar Aluf Benn u listu Haaretz u petak.

The Washington Post u nedjelju ocjenjuje kako "invazija donosi koristi, ali i opasnosti za obje strane".

Za izraelske čelnike intervencija u Gazi nosi opasnost od ponavljanja poraznih iskustava rata u Libanonu 2006., kada je Izrael pretpio teške gubitke u sukobu s Hezbolahom, a mogu doživjeti i političke posljedice na skorim izborima.

Za Hamas, izraelski napadi su imali teške posljedice u broju mrtvih i razaranju, zbrisavši ne samo zgrade snaga sigurnosti i policije već i kuće, džamije i sveučilište koji su dio Hamasove mreže.

Hamasov cilj, kažu analitičari, nije toliko vojna pobjeda već prije psihološka pobjeda, na isti način kojim je ona Hezbolahu ojačala legitimitet u Libanonu i u arapskom svijetu nakon rata, navodi Post.

The San Francisco Chronicle u svojoj analizi također povlači usporedbe s ratom Izraela i Hezbolaha 2006., ističući kako odluka o pokretanju kopnene intervencije u Gazi ukazuje da Izrael želi povratiti svoju sposobnost zastrašivanja i odvraćanja neprijatelja, znatno narušenu u ratu 2006.

Židovska država u velikoj je mjeri izgubila sposobnost zastrašivanja i kontrole svojih neprijatelja u regiji, što je nova ranjivost koja datira od sukoba s Hezbolahom u Libanonu 2006, navodi SF Chronicle.

"Izrael vjeruje da je njegova moć odvraćanja izgubljena u tom ratu, pa sadašnju izrelsku kampanju protiv Hamasa treba gledati kao napor da se povrati ta moć odvraćanja. Izraelski vojni dužnosnici vjeruju da ako se Hamas boji Izraela, neće biti ispaljivanja raketa na izraelske gradove. Naslijeđe neriješenog 34-dnevnog rata s Hezbolahom 2006. nadvija se nad sadašnjim izraelskim vojnim operacijama u Gazi", rekao je za list David Makovsky, direktor Projekta za Bliskoistočni mirovni proces, instituta iz Washingtona.

Američka TV mreža ABC u nedjelju izvješćuje kako "izraelska ofenziva već daje dividende", navodeći kako je Yuval Diskin, čelnik izraelske tajne službe Shin Bet, izvijestio vladu da je Hamas već ublažio uvjete za prekid vatre.