PRAVOBRANITELJICA UPOZORAVA

'Prava djece s teškoćama u razvoju teško se krše'

09.10.2015 u 10:29

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je u petak na teška kršenja prava djece s teškoćama u razvoju te je pozvala Vladu i lokalne vlasti na pokretanje koordiniranog djelovanja službi na hitnoj uspostavi sustava rane intervencije

Upozoravajući na težak položaj djece s teškoćama u razvoju pogotovo u manjim sredinama u gotovo svim dijelovima, Slonjšak je podsjetila kako već niz godina upozorava da je propust u osiguravanju korištenja javnih servisa na ravnopravnoj osnovi s drugima diskriminacija na osnovi invaliditeta.

U povodu Međunarodnog tjedna djeteta pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je boravila u Imotskom kako bi se detaljnije upoznala s problemima u osiguravanju potrebnih prava djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom na tom području. Pri tome je, kako je izvijestila, naišla na zabrinjavajući podatak da ni deset posto od 128 djece s teškoćama u razvoju na području Imotskog nije obuhvaćeno nikakvim oblikom rane podrške i/ili rehabilitacije, niti je uključeno u aktivnosti kao njihovi vršnjaci bez teškoća.

Na sastancima s roditeljima djece s teškoćama u razvoju saznala je da pružatelja usluga kojima se promiče rani razvoj djeteta i sprječava pogoršanje teškoća na tom području nema (osim djelomično usluge Udruge osoba s invaliditetom Imotski koja provodi određene programe koje roditelji sami plaćaju) te da ne postoje posebni razredni odjeli u osnovnim školama niti odgovarajući stručni uvjeti u dječjem vrtiću.

Usluge koje su im potrebne djeca djelomično mogu ostvariti tek u Splitu, ali zbog prekapacitiranosti svih institucija koje pružaju usluge rane intervencije i rane rehabilitacije roditelji uglavnom odustaju i ostavljaju dijete u obitelji. Drugi se odlučuju na drastičan korak preseljenja iz Imotskog, a neki i na najradikalniji potez – izdvajanje djeteta iz obitelji i smještaj u ustanovu radi rehabilitacije. Ovi podaci ukazuju na teška kršenja prava djece s teškoćama u razvoju na zdravlje, odgoj i obrazovanje, pristup uslugama u zajednici, te prava na život u obitelji, upozorava pravobraniteljica Slonjašk.

Sličnom teškom položaju djece s teškoćama u razvoju pogotovo u manjim sredinama, svjedočimo u gotovo svim dijelovima Hrvatske, navodi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koja već niz godina upozorava da neosiguravanje primjerene stručne podrške djeci s teškoćama u razvoju predstavlja nepoštivanje odredbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, te da je propust u osiguravanju korištenja javnih servisa na ravnopravnoj osnovi s drugima diskriminacija na osnovi invaliditeta.

'Stoga povodom Međunarodnog dana djeteta još jednom poziva Vladu Republike Hrvatske te jedinice regionalne i lokalne samouprave na pokretanje koordiniranog djelovanja službi na hitnoj uspostavi sustava rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju, posebno vodeći računa o sredinama i područjima u Hrvatskoj u kojima pružatelja usluga nema ili ih nema dovoljno te u kojima su stručni kapaciteti postojećih pružatelja usluga nedostatni", istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.