LEKO NAJAVIO NOVU SJEDNICU

Pratite preko weba koji zastupnici markiraju iz Sabora!

06.11.2012 u 14:56

Bionic
Reading

Već od sljedećeg tjedna građani će na internetskim stranicama Sabora moći vidjeti tko je od zastupnika stigao na svoje radno mjesto, a tko je odlučio 'preskočiti' radni dan u Saboru. Naime, nakon probnog perioda, početkom nove saborske sjednice sljedeći tjedan počinje i službeno evidentiranje dolazaka zastupnika

Iako će građani na saborskim web stranicama moći vidjeti tko je od njihovih izabranih zastupnika došao na radno mjesto, sankcija za one koji ne dolaze zasad neće biti. Potvrdio je to novinarima nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva predsjednik Sabora Josip Leko.

'Ja se nadam da će građani prepoznati tko je angažiran, a tko nije, i imati sankcije kao demokratsku mjeru. Na stranicama će biti oni koji su uredni i oni koji ne dolaze. Ne radi se o stupu srama, nego obavijesti građanima. Svatko ima svoju obvezu i svatko je ispunjava prema svojim kriterijima i svojem promišljanju o vršenju zastupničke dužnosti. To je važnije nego sankcija. Nećemo riješiti sve sankcijom', kazao je Leko, dodavši da će građani dolaske ili nedolaske zastupnika na sjednice moći sankcionirati na izborima.


Leko je novinarima potvrdio da će Sabor s novom sjednicom startati sljedeću srijedu te da će Sabor zasjedati do ustavne stanke, odnosno do 14. prosinca.

'Zasjedat ćemo u prvom tjednu tri dana, a drugi tjedan ćemo zasjedati četiri dana u tjednu i tako do kraja sjednice. Prioriteti – prvi tjedan bismo trebali raspravljali izborne zakone (op.a. Zakon o lokalnoj samoupravi i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te konačni prijedlog Zakona o registru birača), a prioriteti su zakoni koji ispunjavaju kriterije koje smo prihvatili kao zemlja kandidat za Europsku uniju, naše obveze iz ugovora o pristupanju, ali očekujemo i da dođe proračun za sljedeću godinu', pojasnio je Leko.

Predsjedništvo Sabora donijelo je i tehničku odluku o korištenju stana za jednog zastupnika. Naime, nakon što je SDSS-ov Vojislav Stanimirović stavio mandat u mirovanje, u klupama ga je zamijenio Mile Horvat te će istom logikom umjesto Stanimirovića zastupnički stan koristiti Mile Horvat.

Predsjedništvo Sabora osnovalo je i organizacijski odbor za održavanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku u studenom sljedeće godine, ali i dogovorilo da će se do kraja ovog mjeseca i službeno u Saboru otvoriti soba Marije Jurić Zagorke, odnosno da će se novinarska soba službeno preimenovati u sobu proslavljene hrvatske spisateljice.