MACHINIMA I XBOX ONE 1 MILLION 2013

Poznati Youtube kanal uhvaćen u tajnoj Xbox One reklamnoj kampanji

22.01.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Nova Microsoftova Youtube kampanja naišla je na strahovito loše reakcije

Producenti, glumci i bloggeri Youtubea nedavno su razotkrili vrlo neugodan skandal vezan uz Microsoftovu Xbox One promociju. Naime, dotična firma je putem marketinške kompanije odlučila platiti Youtuberima koji u svoje priloge, makar to bilo i u lošem kontekstu, stavljaju Xbox One igre ili konzolu. Potrebno trajanje isječka trebalo je biti 30 sekundi, a tag u sklopu videa bio bi XBO1M13.

 

Na stupu srama u ovoj priči je Machinima, popularni gamerski kanal, koji je u suradnji sa Microsoftom svojim autorima nudio novac ukoliko "sasvim slučajno" u isječke ubace gore spomenutu reklamu za Xbox One. Kad smo već kod ugovora, spomenimo kako je ovakav način promocije u SAD-u ilegalan. Razlog ovome je, navodno, što kod svakog promotivnog akta obje stranke (onaj koji plaća reklamu i ator samog djela) moraju jasno dati do znanja da se radi o promociji i tko je naručio promociju. Autori koji su pristali na ovaj model morali su POTPISATI ugovor prema kojemu ne smiju niti u kojem trenu reći da im je spominjanje Xboxa One plaćeno.

 

 

Jako lijepi pogled na zabrinjavajuću situaciju

 

 

Relativno loš publicitet ovog poteza dosegnuo je dosta daleko, međutim to nije zaustavilo oko sedam tisuća XBO1M13 videa da i dalje stoje na Youtubeu i Microsoftu rade "besplatnu" reklamu (originalna YT promo kampanja je završena prije par dana). Jedan od popularnijih bloggera Boogie2988 tvrdi da se ovakve stvari dešavaju skoro svakodnevno, te da je ovog puta MS jednostavno imao lošu sreću.

 

 

 

 

Reklamiranje putem Youtube bloggera postalo je popularno nakon izuzetno visoke posjećenosti mega popularnm PewDiePieu čiji više milijuna puta gledani video isječci predstavljaju marketinški zlatni rudnik za potencijalne oglašivače.