PULJIĆ IZNENAĐEN

Pozitivno je to što je novi papa konzervativan

14.03.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić izjavio je danas u Zadru da izbor Jorgea Marija Bergoglija za novog papu predstavlja iznenađenje

'Njegovo ime se dosad nije spominjalo u medijima, iako se sada otkrilo da je on i u prvoj konklavi bio jedan od kandidata. Najvažnije iznenađenje, zbog kojeg smo svi ostali pozitivno zatečeni, njegova je pojava i zamolba nazočnima i svima diljem svijeta. Nagnuo je glavu očekujući blagoslov puka, kao da im poručuje - prije nego što ja vas blagoslovim, molim vas, poduprite vi mene u mojoj službi', rekao je mons. Puljić.

Puljić je prokomentirao i medijsko portretiranje novoizabranog pape kao konzervativnog zbog njegova protivljenja pobačaju, gay brakovima i eutanaziji.

'To što je konzervativan je pozitivno, iako ta riječ ima vrlo negativnu konotaciju. U crkvenom krugu to znači biti pravovjeran. Tako su dočekali i Benedikta XVI. Crkva ne može odstupiti od svojih načela. Ne plašim se tog njegovog načelnog stava, ali bilo bi mi krivo kada bi se u medijima prikazao negativno zato što brani načela Katoličke crkve. On je pokazao da ne bježi ni od ljudi, ni od problema. Jedne je godine, kako sam pročitao, primio oboljele od AIDS-a i poljubio im noge. Tim im je činom poručio da nisu otpisani iako su oboljeli i da su Božja djeca za koju je Isus prolio krv', kazao je Puljić.