VATRENA STIHIJA

Požar kod Posedarja pod nadzorom, prvi put ove godine korišten kanader

22.07.2020 u 17:06

Bionic
Reading

Požar koji je u srijedu rano poslijepodne buknuo na području Posedarja, u čijem je gašenju prvi put ove sezone u Zadarskoj županiji sudjelovao protupožarni zrakoplov, stavljen je pod nadzor, potvrdio je zapovjednik zadarske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Željko Šoša

"Vatra je planula na smetlištu i vrlo brzo, nošena vjetrom, proširila se na hrastovu šumu. Požar su gasili vatrogasci s četiri vozila DVD-a Posedarje i JVP-a Zadar te kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske", rekao je Šoša za Hinu.

Zračne snage prvi su put su u srijedu u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni bile angažirane u Zadarskoj županiji.

Prema riječima zapovjednika Šoše, od svibnja do sredine srpnja na zadarskom je području bilo više od stotinu intervencija vatrogasnih snaga u požarima na otvorenome.

Iz MORH-a je popodne u priooćenju o angažmanu kanadera u gašenju požara u Posedarju, istaknuto da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do jučer zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju deset požara (pet u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Šibensko-kninskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji). Ukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 70 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 2300 tona vode. U izviđanju područja koja su procijenjena kao visokorizična za požare tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran pet puta.