MIJAT STANIĆ

'Pozdravljamo odustajanje Vlade, ali mi ne odustajemo od referenduma'

13.03.2015 u 21:15

Bionic
Reading

Inicijativa Ne damo naše autoceste pozdravila je u petak potez Vlade koja je odustala od monetizacije hrvatskih autocesta, no poručila je da neće odustati od referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju jer žele da se to zabrani zakonom o cestama.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u petak da je Vlada odustala od monetizacije hrvatskih autocesta te da će one biti dane na upravljanje mirovinskim fondovima i zainteresiranim građanima.

"Ovo odustajanje je bilo logično jer je svima jasno da je referendumska inicijativa prikupila dovoljan broj potpisa i da bi davanje autocesta u koncesiju palo na referendumu", rekao je Hini predstavnik inicijative Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Poručio je da inicijativa odustajanjem Vlade od monetizacije autocesa ne odustaje od referenduma, jer, kako je objasnio, oni referendumom traže izmjenu zakona o cestama kako bi i buduće vlade onemogućili u eventualnom davanju autocesta u koncesiju.

Stanić smatra pozitivnim što je Vlada odustala od monetizacije prije referenduma jer, kako je dodao, na rješavanju duga Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) treba odmah početi raditi.


Taj dug, drži Stanić, trebalo bi rješavati kroz reprogram i izdavanje obveznica, pri čemu je potrebno u prihod autocesta vratiti trošarine od goriva koje su bile ukinute nakon odluke o davanju autocesta u koncesiju.

Napomenuo je pritom kako kamate na kredite nikad nisu bile manje i da je ministar financija Boris Lalovac nedavno izjavio da se HAC može zadužiti po kamatnoj stipi od 1,5 posto.

"Ne odustajemo od referenduma jer bi Vlada već na idućoj sjednicu mogla donijeti odluku o davanju cesta u koncesiju, a mi tražimo da se to dugoročno spriječi izmjenom zakona o cestama", poručio je Stanić.