REUTERSOVA RAZGLEDNICA

Pozdrav Kopenhagenu iz trulog i smrdljivog Siska!

07.12.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Dok svjetski čelnici nastoje u Kopenhagenu usuglasiti novi klimatski sporazum na najvećem svjetskom samitu o klimi, ljudi širom svijeta svjedoče uništavanju okoliša na mnogo načina, od kojih su neki suptilni, a neki očiti, piše Reuters. Kao prvi u nizu primjera devastacije okoliša, ta ugledna novinska agencija navodi - Sisak

SISAK - Milan Bogičević kaže da njegova žena pažljivo pokriva rublje nakon što ga objesi na konop za sušenje. 'Da ga ostavite vani cijelu noć, ujutro biste na njemu vidjeli crne mrlje, kao od ugljena za roštilj', rekao je Bogičević dopisniku Reutersa.

S obzirom na to da je cijeli život proveo u tom hrvatskom gradu s teškom industrijom, Bogičević više i ne osjeća smrad sumporovodika iz obližnje rafinerije nafte.

Zemljopisno, Sisak je manje od 50 kilometara udaljen od sređene prijestolnice Zagreba, no što se tiče zaštite okoliša, riječ je o udaljenim svjetovima, a osobito u usporedbi s hrvatskom stranom Jadrana i tamošnjom netaknutom prirodom i planinama.

Sisak izgleda poput ogoljenog planeta prekrivenog trulom, smrdljivom prašinom i oblacima dima. Povijest tog grada bogata je i turbulentna, no sada je u Hrvatskoj uglavnom ozloglašen - zbog onečišćenog zraka.

'Nekako je još dobro preko tjedna, ali subotama i nedjeljama... Nemoguće je, nepodnošljivo', kaže umirovljenik rafinerije Arid Medvedović, a bilježi Reuters.

Uz priču iz Siska, kao mjesta na kojima 'ne želite biti' agencija navodi i Južni ocean (na putu do Antarktika), Tuv Aimak (Mongolija), Chicago (SAD) i Hong Kong (Kina).