OSIGURANJE POŽARIŠTA

Požari diljem obale pod kontrolom, zabilježen i novi kod Stona

27.07.2015 u 13:02

Bionic
Reading

Diljem hrvatske obale vatrogasci su se borili s požarima i naposljetku ih uspjeli staviti pod kontrolu uz osiguranje požarišta, objavio je Državni ured za zaštitu i spašavanje na svojim internetskim stranicama, a zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačko primorje Ivo Franušić kazao je Hini da je u mjestu Ston na poluotoku Pelješcu u ponedjeljak ujutro planuo požar koji je uhvaćen, ali ne i lokaliziran

'Imamo novi požar poviše škole u Stonu. Riječ je o novom požaru, dakle nije povezan s onima koji su gorjeli od ponedjeljka do subote na Pelješcu', rekao je Franušić te je istaknuo kako kanaderi i jutros zalijevaju rubove požara koji su u nepunih šest dana opustošili više od 3.500 hektara površine.

Inače, u gašenju vatrene stihije na Pelješcu od ponedjeljka navečer do konca vikenda sudjelovale su vatrogasne snage iz cijele Hrvatske.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar kod mjesta Smokvice u predjelu Grinovica na otoku Korčuli pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana i noći na osiguranju požarišta sudjelovale su lokalne vatrogasne snage, a nije bilo potrebe za angažiranjem zračnih snaga. Opožareno je oko 850 hektara, većinom borove šume, a osiguranje požarišta se nastavlja.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu također je pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana obavljalo se daljnje osiguranje i saniranje rubnih dijelova požarišta te nije bilo ponovnog aktiviranja požarišta, kao ni potrebe za djelovanjem zračnih snaga. Osiguranje i saniranje rubnih dijelova požarišta nastavlja se i dalje. Opožareno je oko 1.200 hektara borove šume, makije i niskog raslinja, a izgorjele su i veće površine vinograda i maslinika, stradalo je dosta stoke te nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Pod nadzorom vatrogasaca je i požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu. Tijekom dana obavljalo se osiguranje i gašenje rubnih dijelova požarišta, kako zemaljskim, tako i zračnim snagama. Na ovom požarištu djelovala su dva kanadera, a saniranje i osiguranje na požarištu nastavlja se i dalje. Opožareno je oko 1.400 hektara borove šume, makije i niskog raslinja te različitih poljoprivrednih kultura.

Tijekom dana i noći na oba požara na Pelješcu bilo je ukupno 345 gasitelja sa 60 vozila iz lokalnih vatrogasnih DVD-a s poluotoka Pelješca i županije Dubrovačko-neretvanske, pripadnika DVIP-a DUZS-a, dislociranih vatrogasaca iz Grada Zagreba, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te vojnika NOS-a HRZ-a.

Lokaliziran je i požar otvorenog prostora kod Molunata koji je zahvatio jedan hektar mješovite šume. Osim vatrogasaca iz JVP-a Konavle i DVD Čilipi, s 35 vatrogasaca i osam vozila u gašenju požara angažiran je i jedan kanader, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Istarska županija

Vatrogasci su pod nadzor stavili i požare na području Kršana i Plominske Gore, a prema sadašnjim procjenama opožarena je površina na oko 60 hektara kod Kršana i oko 500 hektara na području Plominske Gore. Tijekom dana u gašenju i saniranju rubnih dijelova požarišta na oba požara izmijenilo se oko 40 vatrogasaca sa 17 vozila s cijelog područja Istarske županije.

Ugašen je požar raslinja na području Baderna između Pazina i Poreča koji je zahvatio između 10 i 15 hektara bjelogorice, makije i niskog raslinja. Također je ugašen i požar raslinja na području Kršana, selo Lazarići, koji je zahvatio oko pet hektara, većinom trave i niskog raslinja i bjelogorice.

Splitsko-dalmatinska županija

Ugašen je i požar raslinja od uvale Konjska na Braču koji je zahvatio oko 80 hektara borove šume, česmine i makije.

Požar otvorenog prostora na području Marine kod Gustirne koji je zahvatio 20 hektara trave, niskog raslinja, borove šume i nešto maslinik lokaliziran je, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta. Osim vatrogasaca iz JVP-a Split sa sezoncima, DVD-a Trogir, Slatine, Marina i Segeta s 33 vatrogasaca i osam vozila, u gašenju požara angažirana su i četiri kanadera, tri Air Tractora i helikopter s uređajem za gašenjem.

Lokaliziran je i požar otvorenog prostora na otoku Hvaru kod uvale Veprinova koji je zahvatio 30 hektara borove šume. Osim vatrogasaca iz SIVP-a Hvar, DVD-a Hvar, Jelsa i Sućuraj s 50 vatrogasaca i 13 vozila, u gašenju požara angažirana su i dva kanadera, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Šibensko-kninska županija

Ugašen je požar otvorenog prostora na području Radučke Glave kod Kistanja kojim je bilo zahvaćeno oko 10 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su DVD-i Kistanje i Ervenik sa sedam vatrogasca i dva vozila.

Zadarska županija

Ugašen je i požar otvorenog prostora na području Babinduba kod Zemunika koji je bio zahvatio jedan hektar borove šume, a osim vatrogasaca iz JVP-a Zadar s 13 vatrogasaca, u gašenju požara angažiran je i Air Tractor.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara, objavio je Državni ured za zaštitu i spašavanje na svojim internetskim stranicama