NEVOLJE U AMERICI

Požar u Kaliforniji odnio jedan život, spalio 400 kuća

15.09.2015 u 10:48

Bionic
Reading

Požari u sjevernoj Kaliforniji, proglašeni najrazornijima koji su ove godine pogodili sušni američki zapad odnijeli su život jedne osobe i spalili 400 kuća te desetke tisuća hektara raslinja

Požar nazvan Valley Fire izbio je u subotu i širio se brzo na mala naselja na brežuljcima i u dolinama okruga Napa County poznatom po proizvodnji vina gdje je proglašeno izvanredno stanje, a tisuće stanovnika bile su prisiljene napustiti svoje domove.

Starija žena s invaliditetom nije uspjela pobjeći te je poginula u svome domu u subotu navečer, rekao je dužnosnik okruga County.

Do ponedjeljka navečer požar je spalio 24.690 hektara šuma i drugog raslinja.

Oko 16.190 hektara izgorjelo je u prvih 12 sati od izbijanja vatre u subotu te rano u nedjelju, čemu su pogodovali jaki vjetrovi.

Četiri su vatrogasca u bolnici s opeklinama drugog stupnja koje su zadobili u prvim satima gašenja požara u subotu.

Do ponedjeljka u noć više od 1400 vatrogasaca borilo se s požarom, jednim od 12 velikih požara koliko ih trenutačno hara u državi. U ponedjeljak je Cal Fire (Kalifornijsko ministarstvo za šume i zaštitu od požara) izvijestilo da je izgorjelo 1000 građevina, od kojih najmanje 400 domova. Mark Ghilarducci, direktor Službe za izvanredna stanja, rekao je da je oko 13.000 ljudi raseljeno.

U požaru koji od srijede hara u području Western Sierras uništeno je 135 domova i raseljeno 10.000 ljudi.