BEZ PODRŠKE HDZ-A

Pozadina 'Istražnog povjerenstva za King Konga'

05.09.2013 u 15:39

Bionic
Reading

HDZ neće ni razgovarati s vladajućima o mogućem osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi se pozabavilo okolnostima ubojstva Stjepana Đurekovića sve dok se ne izmijeni tzv. Lex Perković i dok ne budu izručeni svi koji trebaju biti izručeni, potvrdili su za tportal iz te stranke

U HDZ-u smatraju da je najava osnivanja saborskog istražnog povjerenstva 'samo igra za odvlačenje pažnje s konkretnih problema u Hrvatskoj'.

'Vlada sve radi da ne izruči Josipa Perkovića. Mi i dalje tražimo da se izmijeni tzv. Lex Perković i da se izruče svi oni koji se trebaju izručiti. Tek nakon toga možemo razgovarati o promjenama Ustava, osnivanju saborskih povjerenstava, interpelacijama i svemu drugome. Mi samo tražimo da se poštuju europski zahtjevi i pravila', kazali su za tportal iz HDZ-a.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović najavio je da će SDP u Saboru predložiti osnivanje istražnog povjerenstva, i pritom se začudio što osnivanje takvog tijela nije predložio HDZ. 'Neobično je ustvari da to predlaže SDP. Kako to da HDZ-u, čiji visoki dužnosnici govore da je postojao sustav zaštite komunističkih ubojica – ja ne znam za to, mi smo bili vrlo malo i kratko na vlasti – da taj isti HDZ nije predložio da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje vodi opozicija? Neka ga oni vode, neka ga vodi njihov predsjednik', rekao je danas Milanović predloživši da predsjednik povjerenstva bude Karamarko.

U HDZ-u pak ne vide smisla u osnivanju povjerenstva, jer, kako kažu, Milanović se i do sada u slučaju Perković 'postavio kao sudac kojem ne treba nitko osim njega samog'.

Iako HDZ zasad ne misli podržati osnivanje povjerenstva, po svemu sudeći, SDP, kada za dva tjedna to uputi u saborsku proceduru, ne misli moliti za podršku glavne oporbene stranke. Naime, prema Zakonu o istražnim povjerenstvima za osnivanje povjerenstva potrebna je većina zastupnika, koju SDP može osigurati i bez HDZ-a.

'Mi smo išli s predlaganjem osnivanja povjerenstva jer smatramo da je to korisno. Ne razumijem zašto bi HDZ bio protiv da se istraže sve okolnosti ubojstva Đurekovića', kaže nam SDP-ov Peđa Grbin.

Iako bi se saborsko povjerenstvo trebalo baviti okolnostima ubojstva Đurekovića, ono neće suditi Josipu Perkoviću, niti tražiti Đurekovićeve ubojice, nego bi se samo trebalo baviti pitanjima jesu li istrage bile vođene korektno ili je netko njima manipulirao.

Ako se pita političkog analitičara Žarka Puhovskog, osnivanje istražnog povjerenstva 'nema nikakvog smisla, jer se kao prvo radi o stavima od prije 30 godina, gdje treba obuhvatiti i tadašnji socijalni, politički i pravosudni kontekst', za što Puhovski smatra da zastupnici nisu sposobni.

'Ovdje se radi da SDP postupanjima Milanovićevih pobočnika želi ispuniti njegovo obećanje - 'tjerali ste lisicu, istjerali ste King Konga', pri čemu je taj King Kong Karamarko', kazao je Puhovski.

Osnivanjem povjerenstva, uvjeren je Puhovski, SDP se samo pred javnošću želi prikazati boljim. 'Oni se hoće oprati pred javnošću jer su uletjeli u nešto što ne treba. Uletjeli su u seriju gluposti u slučaju Perković, od primjene europskog uhidbenog naloga do promjena Ustava. No u slučaju Đureković sigurno je da on nije žrtva komunističkih zločina, nego žrtva jedne familije koje je iskoristila svoju poziciju u tadašnjem sistemu', kazao je Puhovski za tportal.