krstičević uvjerava

'Povratak vojske u neke vojarne nije militarizacija društva, nego građenje sustava sigurnosti'

24.03.2017 u 16:10

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u petak je u Varaždinu rekao da povratak vojske u neke vojarne ne znači militarizaciju hrvatskog društva nego građenje sustava sigurnosti Hrvatske

Krstičević je u Varaždinu obišao bivšu vojarnu u Optujskoj ulici iz koje je vojska otišla prije više od desetljeća, a taj prostor u međuvremenu nije dobio neku drugu namjenu iako je bilo interesa lokalne zajednice. Rješenje, koje je predstavljeno, predviđa povratak 500 do 700 vojnika u sjeverni dio kompleksa, dok bi južni trebalo dobiti Sveučilište Sjever za daljnji razvoj svojih aktivnosti.

Ministar obrane naglasio je da se ovim rješenjem ponovo pokazuje zajedništvo koje je pokazano i 90-ih godina. 'Ljudi ovog kraja dali su ogroman doprinos u Domovinskom ratu. To zajedništvo, sinergija hrvatskog sjevera i juga, omogućilo je obranu i veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Danas je vrijeme da pripadnici Puma, koji su sada u Našicama, vrate ovdje, da baštine našu povijest, ali da su tu u funkciji sigurnosti i pomoći lokalnoj zajednici za, ne daj Bože, elementarne nepogode. Bitno je povezati razvoj lokalne zajednice sa sigurnošću kroz partnerstvo, koje smo i danas pokazali', rekao je Krstičević.

Istaknuo je Hrvatska vojska treba biti u Varaždinu, u Vukovaru, simbolu hrvatske obrane, u Sinju i u Pločama, mjestima koja su tradicionalno imala vojsku. 'Nije nam cilj militarizirati hrvatsko društvo nego odgovorno graditi sustav sigurnosti Hrvatske, koji joj je potreban. Znamo kakva nam je bila povijest, kako smo 90-ih bili ugroženi. Hrvatska više nikad ne smije biti ugrožena. I ovaj sustav je u funkciji da Hrvatska u bilo kojem trenutku može jasno i čvrsto reagirati na bilo koju ugrozu ili opasnost', poručio je Krstičević.

Najavio da će obnova vojarni i vraćanje vojske ići 'korak po korak' te da vojsku u Varaždinu očekuje sljedeće godine.

 

Povratak vojske sigurnosno i gospodarski značajno

Varaždinski župan Predrag Štromar smatra da je najvažnije da se konačno riješi pitanje vlasništva kako bi se objekti mogli obnoviti.

'Tamo gdje je država poklonila nekretnine gradovima, općinama i županijama one su u funkciji, gospodarskoj i društvenoj. Tamo gdje se to nije dogodilo, kao što je ovaj objekt, nije se ništa napravilo. Povratak vojske značio bi puno za sigurnost Varaždina i sjevera Hrvatske, ali bi puno značio i za gospodarstvo jer su potrebe vojske velike', rekao je župan. Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Josip Hehet također je zadovoljan dosadašnjim razgovorima o ovakvom rješenju te očekuje da nakon izbora u svibnju novo Gradsko vijeće i gradonačelnik vrlo brzo na dnevnom redu imati temu korištenja vojarne u Optujskoj ulici.

S ministrom su bili i saborski zastupnici HDZ-a Anđelko Stričak i Mosta Robert Podolnjak. 'Smatramo da je primjereno da ovdje bude jedna bojna HV-a, zbog sigurnosnih, ali i gospodarskih razloga. Ovdje treba biti i Sveučilište Sjever na čemu smo radili dugi niz godina', rekao je Podolnjak, a Stričak je dodao da je zagovarao povratak vojske u Varaždin zbog tri razloga.

'Sentimentalni je razlog da naše legendarne Pume vratimo gdje im je mjesto, u Varaždin, odakle su krenule u oslobađanje domovine. Drugi je gospodarski, 500 do 700 vojnika koji će živjeti i plaću trošiti u Varaždinu. To za naše gospodarstvo znači puno. Treći razlog je sigurnost', kazao je Stričak. Ministar obrane u varaždinskom Parku 7. Gardijske brigade Hrvatske vojske Puma s braniteljima je odao počast jednom nestalom i 90 poginulih pripadnika brigade u Domovinskom ratu.