mjere različite

U Europi raste nervoza zbog početka školske godine, najstrože mjere u Španjolskoj: pranje ruku najmanje pet puta dnevno

01.09.2020 u 08:22

Bionic
Reading

Francuski učenici vraćaju se u škole u utorak, dok škole širom Europe otvaraju svoja vrata da pozdrave učenike koji se vraćaju ovaj mjesec, gotovo šest mjeseci nakon što ih je pandemija koronavirusa prisilila na zatvaranje i unatoč sve većoj stopi zaraze širom kontinenta.

Mnogi nastavnici i roditelji boje se da će ponovno otvaranje škola ubrzati širenje covida-19, ali vlade ustraju na tome da to treba nastaviti.

Francuski učenici vraćaju se u utorak, nakon dvomjesečne ljetne stanke koja je slijedila nakon dva tjedna obvezne nastave uoči praznika.

Nastavnici i učenici u dobi između 11 i 18 godina moraju nositi maske i u zatvorenom i na otvorenom. Učenici u Belgiji također se vraćaju u škole u utorak, a u Njemačkoj su se vratili prošli mjesec.

Maske su obavezne i u Grčkoj, gdje se povratak učenika u škole očekuje sljedeći ponedjeljak, s najviše 25 učenika u razredu.

U Engleskoj i Welsu - gdje se djeca vraćaju ovaj tjedan u škole nakon šest mjeseci - vlada je prvotno rekla da maske u školi neće biti nužne, no promijenila je odluku prošle srijede.

U novim smjernicama savjetuje se da osoblje i učenici u dobi 11-18 godina nose maske u hodnicima i zajedničkim prostorima, u mjestima s lokalnim mjerama protiv virusa.

Zabrinutost u Španjolskoj i Francuskoj

Španjolska vlada ustraje na tome da djeca iznad 6 godina moraju sve vrijeme nositi maske i najmanje pet puta dnevno prati ruke.

Djeca bi morala održavati razmak od 1,5 metra jedno od drugoga, a regionalne vlasti uposlile su dodatne nastavnike da smanje broj djece u razredima.

Međutim mnogi španjolski nastavnici i roditelji osjećaju da mjere nisu dovoljne, ili da su uvedene u prekratkom vremenu uoči početka nastave da budu propisno provedene.

Mercedes Sardina, predstavnica nastavnika u Fuenlabradi, južnome madridskome predgrađu, sumnja da će regionalne vlasti moći uposliti dodatne nastavnike kako su obećali.

Usporedila je to s pokušajem pripreme vjenčanja u tri dana "kad niste ništa učinili. Čak ni kupili haljinu", rekla je.

U Francuskoj, profesorica Sophie Venetitay, iz glavnog sindikata srednjoškolskih nastavnika, ustvrdila je: "Nedostaju nam jasna pravila o svemu što se događa izvan učionica. Na primjer, u knjižnici, možemo li dati učeniku da posudi knjigu koja je upravo vraćena?"

  • +12
Koronavirus u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Zabrinuti roditelji rekli su da prije svega žele izbjeći ponovnu karantenu.

"Razdoblje zatvaranja bilo je pakleno, nećemo ga ponovno prolaziti, ne dolazi u obzir", rekla je Florence, 42-godišnja majka troje djece između 5 i 13 godina koja živi u Nici, na jugu zemlje.

Pojedine će se škole možda ponovno zatvoriti, ali o tome će se odlučivati od slučaja do slučaja, rekao je u ponedjeljak francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.