LAŽIRANJE ISPRAVNOSTI

Povlače se sva cjepiva kineskog farmaceutskog diva. Ima li ih u Hrvatskoj?

09.08.2018 u 18:59

Bionic
Reading

Sva cjepiva kineskog farmaceutskog diva Changchun Changsheng Life Sciences povlače se s kineskog i inozemnih tržišta. Cjepiva su neispravna, a izvješća o njihovoj ispravnosti lažiraju se od 2014., javila je agencija AP. Ima li njihovih cjepiva u Hrvatskoj, pitali smo u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)

U koje su zemlje cjepiva izvozili i o kojim cjepivima je riječ, nije rečeno. Kinesko regulatorno tijelo zaustavilo je proizvodnju još prošlog mjeseca, ali na internet su procurili dokumenti iz kojih proizlazi da je ono za sve znalo još prošle godine, ali da ništa po tom pitanju nisu poduzeli. Policija je najavila uhićenja 18 izvršnih direktora uključujući i šeficu kompanije Gao Junfang.

Ima li spornog kineskog cjepiva u Hrvatskoj, pitali smo u HALMED-u. U odgovoru navode kako se u Hrvatskoj u prometu može nalaziti cjepivo koje ima odobrenje za stavljanje u promet dano od strane HALMED-a ili Europske komisije te cjepivo koje ima odobrenje za paralelni uvoz ili odobrenje za paralelni promet.

'Cjepivo se, u skladu sa Zakonom o lijekovima, može nalaziti u prometu u Hrvatskoj temeljem suglasnosti HALMED-a za izvanredno unošenje ili uvoz iz druge države, što se provodi u slučajevima kada na našem tržištu nije dostupno cjepivo koje je nužno za zaštitu zdravlja bolesnika.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Nijedno cjepivo proizvođača Changchun Changsheng Life Sciences nema odobrenje odnosno suglasnost za stavljanje u promet u Hrvatskoj te se, ni po jednoj od navedenih zakonskih osnova, cjepiva predmetnog proizvođača ne nalaze u prometu u Hrvatskoj', stoji u odgovoru HALMED-a.