MLADEN PAVIĆ

Povjerenstvo za sukob interesa istražuje bivšeg savjetnika predsjednice

04.11.2016 u 18:34

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv bivšeg glasnogovornika Vlade i savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mladena Pavića zbog toga što je prije isteka roka od godinu dana od napuštanja dužnosti imenovan za direktora Kutjeva. Povjerenstvo je u ovom slučaju tek pokrenulo postupak, a je li Pavić prekršio zakon, tek se treba utvrditi

Mladen Pavić, bivši dužnosnik u Ministarstvu poljoprivrede, glasnogovornik Vlade te donedavno i savjetnik predsjednice RH, od 15. rujna na položaju je direktora Kutjeva. Kako je direktor, pojašnjava za tportal predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, postao prije isteka roka od godinu dana od odlaska s dužnosti, Povjerenstvo je na današnjoj sjednici odlučilo pokrenuti postupak utvrđivanja je li time prekršio zakon.

Naime, Zakon o sprečavanju sukoba interesa kaže da dužnosnik u roku od godine dana nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost. Je li tu odredbu Pavić prekršio, Povjerenstvo tek treba utvrditi.

Povjerenstvo je na sjednici donijelo odluku da pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević nije prekršio zakon kada je naplatio dvije dnevnice vezano uz put u Osijek, u kojem se održavao skup koji je zapravo trajao jedan dan. Povjerenstvo je utvrdilo, pojašnjava nam Orešković, da je Stojsavljević i drugi dan obavljao neke dužnosti vezane uz Ministarstvo kulture, koje bi opravdale ostanak u Osijeku i naplatu dnevnice. Zbog toga što je uz to drugi dan održao predavanje, odnosno obavljao edukativnu djelatnost u privatne svrhe, napomenuli su da je mogao biti više transparentan.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv manjinskog zastupnika Veljka Kajtazija. Radi se, pojašnjava Orešković, o slučaju o kojem je Povjerenstvo već odlučivalo. On je ranije prijavljen da je kao član Savjeta za nacionalne manjine odlučivao o dodjeli sredstava i svojoj udruzi. Već tada, kaže nam predsjednica Povjerenstva, zaključeno je da se radi o povredi načela obnašanja dužnosti.

Mišljenje od Povjerenstva zatražili su pak novi ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je upitao može li uz posao ministra obavljati i volonterski posao u bolnici te edukativnu djelatnost, za što mu je Povjerenstvo reklo da može.

Može li biti uvršten na listu arbitara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, upitao je pak HDZ-ov zastupnik Dražen Bošnjaković. Kako se radi o povremenom poslu koji nije nespojiv s funkcijom zastupnika, Povjerenstvo je reklo da može.